Мере Владе за ублажавање последица суше

Дуготрајна суша је ове године на пољопривредним усевима нанела штету великих размера. Из надлежног министарства најављено је 15 мера којима ће Влада Србије покушати да ублажи последице овогодишње жеге.

 

Изузетно високе температуре овог лета су на многим парцелама преполовиле род, а на неким њивама готово да и неће бити летине. Посебно су угрожени кукуруз, соја, сунцокрет и повртарске културе.

Пољопривредници траже помоћ државе јер рачуница показује да од приноса неће моћи да покрију ни трошкове производње. Само у Војводини, штета је процењена на милијарду евра, а ситуација је слична и у осталим крајевима.

У Пчињском округу само под кукурузом је око 15 одсто укупних површина под ратарским културама, односно 12 и по хиљада хектара.

Мере Владе предвиђају делимично ослобађање пољопривредника од плаћања обавеза према држави, адекватну интервенцију на тржишту како би се очувала стабилност цена и снабдевања, и на крају финансијску помоћ пољопривредним произвођачима, кроз повећање одређених подстицаја. Онима који су узели кредит биће омогућено да отплаћују само камату, а не и главницу, док ће локалним самоуправама бити предложено да ратаре ослободе плаћања закупа државног пољопривредног земљишта. Биће укинуте и царине за увоз свих врста житарица. Као додатни подстицај предвиђене су  веће субвенције и регресирано гориво за јесење радове.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter