Пчеларима обезбеђен откуп и исплата меда по гарантованим ценама

Савез пчеларских организација Србије подсећа све пчеларе да ће наставити са  преузимањем и исплатом шумског меда, по уговореним ценама. Меда ове године нема довољно на југу Србије, па ће у  понуђеној  количини  бити и меда из резерви  које су направљене у претходним годинама.

Преко погона  "Наш мед" који је Савез пчеларских организација Србије успео да подигне и пусти у рад, сада настављају са преузимањем и исплатом шумског меда. Неповољне временске прилике су ове године оставиле велике последице на принос меда на југу Србије. Једно од већих удружења пчелара у Врању, са око седам хиљада кошница,  у бољим годинама производило је око 150 тона. Ове године, тржишту могу да понуде само око 16 тона. Знатан део ове количине је и из резерви направљених у претходним годинама.

 Сав мед који се депонује у погону „Наш мед“ у Рачи , испоручује се иностраном тржишту. Средином ове недеље очекује се  прва  испорука меда страном купцу, а одмах затим почиње пласман багремовог меда. Погон за прикупљање и пласман меда пчелара   почеће да унапред плаћа пчеларима мед и да га преузима најмање један дан након уплате.  Услови које пчелари морају да испуне су бројни , а најважније је да Уговором о узорковању и откупу меда, пристају да  овлашћена лица узму узорке меда који су претходно пријавио за пласман.  

Произвођачи уговором  гарантују да је мед и количине које је пријавио, произвео у оквиру сопствене производње и гарантују за његов квалитет. Са друге стране, овим уговором, Погон се обавезује да произвођачу исплати уговорену гарантовану цену меда од  5,5 евра   до 5,58 евра за килограм. Овог месеца Савез пчеларских организација Србије  исплатио је пчеларима укупно 58.000 евра за шумски мед. Најмања количина откупљеног меда буила је  90 кг по једном произвођачу, а највећа 2.700 кг.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 19 октобар 2020 14:50

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter