Правилник Министарства пољопривреде о додели бесповратних средстава

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде објавило је Правилник о додели бесповратних средстава у оквиру пројекта за конкурентну пољопривреду.

О детаљима Правилника за наш програм говори Срђан Зафировић, саветодавац Пољопривредне стручне службе.

Први пут је Министарство објавило Правилник, како би заинтересовани на време могли да припреме све што је потребно и испуне услове који су предвиђени, пре објављивања јавног позива у априлу.

-Правилник се односи на програм подршке за инвестиције у примарну пољопривредну производњу и програм подршке у откупу, преради и маркентингу. Други правац је више за прерађиваче, односно за правна лица.  За цео програм право да конкуришу имају физичка лица, пољопривредна газдинства која су у активном статусу и комерцијалног су типа, каже Зафировић.

Пољопривредним произвођачима најбитније су инвестиције које се односе на примарну пољопривредну производњу, на инвестирање у опрему и механизацију. Минимални износ за који могу да конкуришу је 20 хиљада евра, а максимални 50 хиљада евра.

-50 посто од дозвољене инвестиције су бесповратна средства,  40 посто је кредит банке и 10 посто је учешће пољопривредних произвођача. Списак банака преко којих ће се одобравати кредити ће накнадно бити објављен на сајту Министарства пољопривреде, додаје Зафировић.

До објављивања јавног позива пољопривредни произвођачи морају да испуне услове предвиђене Правилником у чему ће им помоћи Пољопривредна стручна служна.

Они подсећају и да су у току актуелни подстицаји, као што је подстицај по хектару за оне који су прошле године регистровани. У току су и подстицаји у области сточарства.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 31 март 2021 13:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обележен дан oслобођења Криве Феје - Радио Телевизија Врање https://t.co/8AoGv1mkNY via @tripplesworld https://t.co/e5vSRkPgw7
Два ковид пацијента преминула у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/s4fNmm44lR via @tripplesworld https://t.co/Zk9fClHV38
Масовна вакцинација благотворно делује и на психу - Радио Телевизија Врање https://t.co/j4Yl6tEsP7 via… https://t.co/G5nMbkorkh
Follow RTV Vranje on Twitter