Трихинелоза болест штетна по људско здравље

С обзиром да се ближи време свињокоља, посебна пажња се мора обратити на трихинелозу. Опрез се саветује и продавцима и купцима.

Трихинелоза је болест која се спорадично појављује свуда где се користи свињско месо. У овом периоду је могућа појава тог обољења. Не може се приметити на животињама али је веома штетна по људско здравље.

„ Трихинелозу изазива трихинела спиралис. Пожељно је сви који кољу свиње да однесу месо на преглед. Главни преносник ове болести су најчешће пацови. Уколико није добро одрађена дератизација на газдинству могу је пренети зато што свиње прождиру пацове и на тај начин се преко свињског меса, које није довољно обрађено,зарази човек“, каже  Срђан Зафировић, стручњак за сточарство Пољопривредне саветодавне стручне службе .

Када трихинела доспе у организам, стационира се у танком цреву, у коме долази до размножавања, наглашава Зафировић и додаје:

„То је први стадиум оболења код човека, где се јављају мучнине и дијареја. Када крене да се лимфним системом креће кроз организам, стационира се у дијафрагми и мишићима код рербара, очију, јагодицама, устију где долази до повишене температуре, болова у мишићима и едема очних капака. Период опоравка након оболевања је веома дуг. Оно што је велика опасност по људски организам је да трихинела може да се учаури у унутрашњост мишића и може опстати у организму и тридесет година“, каже Зафировић.

По његовим речима, код трихинелозе је најбитнија превенција болести која обухвата правовремено уклањање заражених животиња али и контролу меса које је планирано за употребу.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 10 новембар 2021 12:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter