У општини Владичин Хан драстично је смањен сточни фонд. Разлоге за то треба тражити у недостатку стратегије и неразумевању важности решавања овог проблема.

Више од 8 хиљада грла крава било је на територији општине Владичин Хан пре 22 године, Тај број сада је смањен за више од 100 пута, каже Ненад Митровић ветеринар, власник Ветеринарске станице „ Неовет“.

„Данас имамо 550 крава на територији општине Владичин Хан, 140 коза регистрованих и 250 оваца. Када би се, као што се сада дешава, све земље затвориле, ми не би имали храну да прехранимо себе, своје старије и потомке. Ми немамо више своју храну. Мислим да је можда задње време дошло, да ако постоје неки паметни људи, да покрену све и поправе, јер нашем селу нема опоравка. Ако нестане српско село нестаће и држава, каже Ненад Митровић.

Разлога за то је много, наводи Митровић. Миграција становништва, одумирање села, непостојање иницијативе да се конкретно нешто уради на терену. Пошто се и сам бавио и још увек је у политици, он истиче да је поносан на једну активност реализовану у време мандата председника општине, када је обезбеђено 250 стеоних јуница из Аустрије. План је био да се тај број увећа на хиљаду временом, као и да општина постане водећа у округу у производњи млека. Међутим, то се није десило.

„Једноставно морам да кажем да смо ми једини у Пчињком, Јабланичком, Топличком и Нишавском округу успели да набавимо 250 стеоних јуница сименталске расе. Мој план је био да, пошто у том  тренутку нисмо имали ни једно уматичено грло , а велика средства су могла да се добију из министарства и Института за сточарство, да за 4 године имамо преко 1000 музних крава и да на дневном нивоу имамо 25- 30 тона млека“, објашњава Митровић.

План је био да се млеко прерађује у сир и прерађевине од сира, у млекари која би би била под контролом општине. Међутим, није ништа отишло у том правцу.  Број грла није повећан, првобитни план није реализован, а само власници грла имају користи.

„ И дан данас општина због тих јуница убире средства. Сви људи који чувају краве и на територији Хана и Сурдулице, не могу ни једну субвенцију да остваре уколико не изваде потврде и здравствена уверења овде код нас. Нико ме никада није питао из обе општине за било какав савет, каже Митровић.

Било како било, сточни фонд неумитно пропада, а изгледа да за крај у коме је он веома битан, нико од надлежних не хаје.  

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 02 јун 2022 16:18

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter