Уз подршку Града проширио фарму у Дубници

Узгајивачи свиња на ивици су опстанка, а због ниских цена товљеника и раста цена житарица и сточне хране, многи су приморани да гасе део или читаву производњу . У тежак положај их је довео и увоз смрзнутог свињског меса. Невероватно звучи да је у таквој ситуацији Драган Ристић у Дубници решио да повећа број грла на својој фарми. У томе је успео уз подршку локалне самоуправе.

Када се удруже велика радна енергија и упорност с једне и разумевање локалне самоуправе с друге стране, онда су резултати очекивано позитивни.Тако је било и у случају Драгана Ристића који тврди да би без подршке града угасио фарму где годишње произведе више од 200 прасића.

Драган Ристић истиче да је уз подршку Града подигао бескаматни кредит од 300 хиљада динара, са фиксном ратом, купио 10 нових крмача. Кредит враћа у року од 3 године. Сада укупно има 20 прасиља. Да град није помогао размишљао је о томе да потпуно угаси фарму.

Успевају да послују рентабилно јер сами производе храну за фарму, житарице на 5 хектара, на 3 хектара кукуруз и хектар детелине.

Ристић каже да у обору има 96 прасади. Садашња продајна цена од 400 динара по килограму живе ваге за ове фармере је рентабилна, јер на имању производе све неопходне житарице.Уз овакав систем рада имају 15 до 20 одсто зараде. Рачуна да у овом тренутку на фарми има око 7 тона меса.

Сваки посао носи ризик па и овај, али дугогодишње искуство, упорност и жеља да породица напредује, и у тешким околностима им дају снаге да уз много рада опстану и остваре профит.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 јун 2022 13:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter