Малина у откупу 600 динара за килограм, у малопродаји хиљаду

Откупна цена малине на почетку бербе је 550 до 600 динара за килограм, у зависности од сорте. Власници малињака очекују да цена буде увећана  и до 800 динара, током бербе.  Иако су ценом задовољни родом нису, јер је овогодишње невреме и суша од прошле године умањила очекивани род и до 40 одсто

Јовица Илић,  власник је једног од највећих поседа под малинама, не само на подручју Пољанице, већ и у врањском крају. На 20 хектара гаји сорту Полана. Берба почиње добром откупном ценом, али Илић сматра да ће бити и већа. како берба буде одмицала.

Јовица Илић каже да је тренутна откупна цена 550 до 600 динара за килограм малине у зависности од сорте. Очекује да се та цена током бербе мења и да достигне и 700 динара , како би произвођачи могли да покрију трошкове и да нешто зараде.

Откупна цена Цена малине у Србији  2021.   Износила је од 400 до 420 динара по килограму. Скок за готово 50 одсто последица је драстичног скока цена репроматеријала почев од ђубрива до нафте и заштитних средстава.  Уз то, у малињацима на подручју Пољанице род је умањен   и до 40 одсто  због невремена и града, а још увек има  последица  од прошле године  када је  суша зауставила раст младих ластара . Проблеми са недостатком радне снаге су из године у годину све већи, па власници малињака морају и да пристојно плате бераче .

Илић каже да би берачи могли да очекују до сто динара по килограму убраних малина . Признаје да је ово тежак посао али да добар берач може дневно да убере и до 60 килограма малина и заради 6 хиљада динара. Процењује да берача има на територији Пољанице, али их довозе и из Врања.

У малопродаји је малина у већим градовима већ достигла хиљаду динара за килограм. Процењује се да ће ове године целокупна количина бити извезена, па ће за домаћег купца остати тек мрвице. Иначе, на територији Србије под малином је регистрована површина од 24.000 хектара, али реално, интензивно се ради на 14.000 хектара. Принос на нивоу земље у 2021. години износио је 70.000 тона.

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 15 јун 2022 13:37

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter