Из градског Фонда за развој аграра 9 милиона динара пољопривредницима

Градоначелник  Врања  Слободан Миленковић уручио  је уговоре  15-орици власника  пољопривредних газдинстава за коришћење средстава из Фонда за развој  аграра. Средстава се добијају на основу конкурса, а могу се користити за проширење сточног фонда, набавку механизације и опреме, као и репроматеријала. Овај фонд основан је прошлог септембра у сарадњи са фондацијом Ана и Владе Дивац.

 На скупу у великој сали Скупштине града, градоначелник је уручио уговоре носиоцима пољопривредних газдинстава, који су на основу конкурса добили средства из Фонда за развој пољопривреде. Приликом оснивања, септембра прошле године  град је у Фонд уложио 5 милиона динара.

-Сада фонд има 9 милиона динара, а  услови који се нуде за његово коришћење су више него повољни. Циљ је унапређење материјалног положаја пољопривредника. Поред тог, град никада до сада није више улагао у саобраћајну инфраструктуру у сеоским срединама, у предшколске установе, школе и месне заједнице у селима. А све због тога да се људима тамо омогуће бољи услови живота и останак на селу младих, рекао је градоначелник Миленковић.

Од највеће важности је што је овај Фонд постао самоодржив.То значи  да ће они који су узели средства, у року од 3 године да их враћају  и  тиме и другима омогућити  да их користе.

Већник за пољопривреду Небојша Стаменковић каже да је до сада средства из Фонда користило 34-оро пољопривредника. Максимално су могли да узму по 300 хиљада динара. Од тога,  у року од три године обавезни су да врате 90%средстава, а преосталих 10% добијају  бесповратно.

Власници пољопривредних газдинстава Јадранка Љубисављевић, Јован Младеновић и Небојша Ђорђевић кажу да су добили максимални износ, по 300 хиљада динара  који ће искористити за набавку нове опреме и репроматеријала. Овако повољне услове за враћање средстава нису могли да добију нигде на банкарском тржишту.

Иначе, Фонд основан у Врању има на располагању највећи  буџет,чиме је постао један од најзначајнјих инструмената за финансирање пољопривредника и непосредно унапређење њиховог живота и услова рада.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 23 јун 2022 15:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter