Седам одсто овогодишњег кукуруза заражено у Србији

Део овогодишњег кукуруза у Србији јесте заражен, али само у количини од 7 одсто, а не трећина како су најпре изнете тврдње једне приватне лабораторије. Ово је потврђено ванредним инспекцијским надзором. Кукуруз са токсичним гљивицама неће доспети у прераду, док се количина токсина не смањи на безбедни ниво, истичу у ресорном министарству.

Уобичајено јутро на фарми са 10-ак крава у селу Превалац у близини Врања. Домаћин Горан Јовановић за исхрану животиња највећим делом користи кукуруз који је сам произвео. Сазнао је да је део кукуруза у Србији заражен.

Бактерија која је пронађена у кукурузу узрокује код људи канцер јетре уколико користе млеко, месо и јаја животиња које су храњене зараженим кукурузом. Код животиња ређе долази до угинућа, али је приметан смањени прираст, пад имунитета и носивости и смањење телесне масе. Због тога је неопходан појачани систем контроле у производњи хране од кукуруза.

Произвођачи сточне хране имају додатну одговорност у контроли производње. То се пре свега односи на коришћење кукуруза који су највећим делом набавили из Војводине одакле је, у извозу и примећена зараза.

На подручју Врања годишње се произведе само око 90 хиљада тона кукуруза. Због тога се из Војводине купи око 20 хиљада тона зрна у једној сезони.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 12 децембар 2012 12:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цена малина под знаком питања - Радио Телевизија Врање https://t.co/EtlEyTJJuE via @tripplesworld
Kолективно тестирање свих запослених у Фонду ПИО у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/WZZrz3TIVY via @tripplesworld
Биће беби бума у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/l6MZIydFVN via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter