Завршен попис пољопривредних газдинстава

Завршен је попис пољопривредних газдинстава и имовине на подручју града Врања у предвиђеном року. Од 14. до 31. јануара 2013. Републички Завод за статистику спровешће накнадну анкету ради провере квалитета података прикупљених пописом. Први резултати пописа требало би да буду објављени до краја јануара наредне године.

После више од пола века, пописана је комплетна имовина пољопривредних газдинстава на подручју Републике. Због обима посла у неким окрузима продужен је рад пописивача у наредних петнаестак дана. На подручју града Врања овај изузетно важан посао је завршен.

Последњи пут  то је на територији Србије учињено 1960. Иначе овогодишњи попис спроводи се у оквиру Светског програма пописа пољопривреде који је почео пре две године.

Према подацима Управе за трезор познато је да  на подручју Врања има регистрованих три хиљаде 941 газдинство. У Бујановцу их је 2.961, у Сурдулици 1.113, у Владичином Хану 1.793.  Општина Прешево има их 1.584, Трговиште 642 и Босилеград 1.348. Укупно у Пчињском округу 13.382. Ово су само регистрована газдинства, а колико  је и нерегистрованих, знаће се крајем јануара када буду објављени први резултати пописа.

Наша држава планира у наредној години повећање извоза за 25 одсто. Готово најзначајнији удео у томе има пољопривреда. Због тога ће попис дати  одговор,  који су то пољопривредници и предузећа којима би у овој области требало дати  значајније субвенције и подстицаје, како би производили више и квалитетније. Тако ће помоћи себи , грађанима и држави.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ход историјом Врања кроз збирке Народног музеја - Радио Телевизија Врање https://t.co/UJczzyGrQe via @tripplesworld
У Србији 54 новозаражених вирусом Ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/NBFcHCpNWI via @tripplesworld
Помоћ за туризам, угоститељство и путнички саобраћај - Радио Телевизија Врање https://t.co/8BJvxm3Ap6 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter