Растерећење привреде у најави

На округлом столу у Врању представљен је документ чијим ће се спровођењем смањити административни трошкови привреде, скратити бирократске процедуре и тиме привући инвеститори. Пројекат је израдила Америчка агенција за међународни развој USAID, у сарадњи са Владом Републике Србије.

Пројекат за боље услове пословања који већ две године спроводи Америчка агенција за међународни развој омогућио је увид у приоритете привредника и локалних заједница у реформи пословног окружења. Крајњи циљ је смањење бирократије, унапређено управљање јавним финансијама и и бољи приступ изворима финансирања, речено је на скупу.

Ваша локална заједница има изузетно добре услове за успешно пословање привреде попут традиционалних индустрија намештаја, обуће и одеће. Такође, предивно природно окружење, основ је за развој туризма. Међутим, ограничавајући фактори су свакако спорост администрације због компликованих процедура, што представља сметњу привредницима, одузима им време, повећава трошкове и одбија потенцијалне инвеститоре.

Када привредници губе време, то истовремено значи да губе и новац. Тиме губе и локална самоуправа и држава у целини. Подаци говоре да је то на годишњем нивоу сума од милијарду и 350 милиона евра.

Студија USAID-а као решења предвиђа: укидање захтева за накнаде за шуме, за радне књижице, скраћење рока за чување документације са 10 на 5 година, поједностављење поступка за породиљско боловање и интензивну примену савремених информационих технологија у размени података државних органа. Тренутно стање у овој области је такво да је по извештају Светске банке Србија сврстана на 179. место, од укупно 185 обухваћених земаља, по времену и новцу за добијање грађевинске дозволе.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 09 април 2013 14:55

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter