Села у Пчињском округу изгубила статус маргиналног подручја

Изменом правилника Министарства пољопривреде, око 60 села у Пчињском округу изгубило је статус маргиналног подручја. Пољопривредници у тим местима тиме су остали без премија за млеко по садашњим условима, као и без повраћаја средстава за набавку опреме и механизације од 50 процената, као до сада.

Министарство пољопривреде ових дана донело је нови правилник о условима која ће подручја имати статус маргиналних. У суштини, пољопривредници у таквим местима су на лакши начин добијали новац из буџета по основу неких подстицајних мера. По условима који су сада одређени правилником, статус маргиналних имаће само она места која су изнад 500 метара надморске висине, потом она која се налазе у границама подручја националних паркова, као и она која имају мање од 100 запослених на 1000 становника.

Текст за покривање исписа: По том основу статус места са отежаним условима рада изгубиће око 60 села на подручју града Врања, као и у општинама Владичин Хан, Бујановац и Сурдулица. Досадашњи статус маргиналних задржаће само места у општинама Трговиште, Босилеград и Прешево. Ова мера свакако ће најтеже погодити сточаре, као и оне који купују нову опрему и механизацију.

Рачуница показује да ће премију за млеко од 7 динара за литар, моћи да остваре само газдинства која имају 5 и више висококвалитетних млечних грла. Иначе, опрема и механизација је на подручју целе Србије просечне старости око 20 година.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 15 април 2013 14:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter