Жилогриза још увек нема у воћњацима Пчињског округа

У воћњацима Пчињског округа још увек није уочено масовније присуство жилогриза, изузетно опасне штеточине. Највеће штете овај инсект направио је у воћњацима Јабланичког и Топличког округа. Најугроженији су засади коштичавог воћа, пре свега Облачинске вишње, трешње, шљиве, кајсије и брескве.

Воћњаци које је запосео жилогриз масовно се суше. Чак и вишегодишња стабла сама падају или се врло лако могу рукама извадити из земље. За сада је масовније присуство овог инсекта, а тиме и највећа штета, у Јабланичком и Топличком округу.

Најугроженији су засади вишње и то најпре млади воћњаци код којих се ларве инсеката лакше убуше у пределу кореновог врата испод површине земље.

Жилогриз се може сузбијати и механички и агротехнички. Обе мере су превентивне. Механичко сузбијање састоји се у сакупљању одраслих јединки. Средином јула одрасли инсекти излазе да се хране кором младих гранчица, листом и лисном дршком. Најчешћа агротехничка мера је површинска обрада земљишта. Посебно наводњавање доприноси смањењу напада жилогриза. Јаче заражена стабла требало би ишчупати заједно са кореном и обавезно спалити, а место третирати земљишним инсектицидима. Воћари би требало да обиђу своје засаде и одмах реагују уколико примете било какав знак присуства ове изузетно опасне штеточине.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 мај 2013 13:54

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter