Одштампајте ову страницу

Због суше умањен род кукуруза

На већини парцела у Пчињском округу кукуруз је подгорео, па ће уместо очекиване берићетне године, род бити значајно умањен. Ратари ће бити задовољни уколико надокнаде уложено. То је у просеку око 60 хиљада динара по хектару.

Иако се очекивало да ће ова година бити рекордна и када је реч о кукурузу, у августу се показало да ће рачуницу сводити климатски услови. Изузетно високе температуре, без падавина у августу, управо у периоду наливања зрна, однеће готово 30 одсто рода.

На парцелама на којима је примењена пуна агротехника очекује се род до 12 тона по хектару. На много веће приносе свакако рачунају они који су обезбедили наводњавање парцела. С обзиром на то да на подручју југа Србије нема тржишних вишкова, ратари кукуруз последњих година углавном користе за силажу. Ове године период за припрему силаже нагло се приближио, због убрзаног зрења.

Иначе, кукуруз је водећа култура на подручју округа јер се гаји на петнаест одсто од укупних површина под ораницама, односно на око 12 и по хиљада хектара.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 14 август 2013 14:01