Јужна и централна Србија имају највеће потенцијале за развој органске производње

Јужна и централна Србија имају највеће потенцијале за развој органске производње, оцена је Националне асоцијације за ову врсту аграра. Међутим, подстицајна средства које је ресорно министарство определило, произвођачи органске хране не могу користити због ограничења у постојећем Закону. 

Најперспективније извозне шансе у области аграра има органски произведена храна, без употребе конвенционалних хемијских заштитних средстава и минералних  ђубрива. То су показатељи Националне асоцијације за органску производњу. Површине на којима се производи на тај начин порасле су 16 одсто током 201. године. Према званичним подацима ресорног министарства то је укупно око седам хиљада и 200 хектара. При томе, највећи потенцијал за развој органске производње са изузетним агроеколошким условима, има јужна и централна Србија.

Само у Топличком округу регистровано је око 500 сертификованих произвођача воћа, које се највећим делом извози. Обухват површина био би знатно већи уколико би је пратила подршка државе, која је у 2012. потпуно изостала, наводи се у саопштењу Националне асоцијације.

На папиру, подстицајна средства за ову врсту аграра у претходној години, у буџету су увећана 40 одсто у односу на конвенционалну пољопривреду.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 30 април 2014 14:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter