Јужна и централна Србија имају највеће потенцијале за развој органске производње

Јужна и централна Србија имају највеће потенцијале за развој органске производње, оцена је Националне асоцијације за ову врсту аграра. Међутим, подстицајна средства које је ресорно министарство определило, произвођачи органске хране не могу користити због ограничења у постојећем Закону. 

Најперспективније извозне шансе у области аграра има органски произведена храна, без употребе конвенционалних хемијских заштитних средстава и минералних  ђубрива. То су показатељи Националне асоцијације за органску производњу. Површине на којима се производи на тај начин порасле су 16 одсто током 201. године. Према званичним подацима ресорног министарства то је укупно око седам хиљада и 200 хектара. При томе, највећи потенцијал за развој органске производње са изузетним агроеколошким условима, има јужна и централна Србија.

Само у Топличком округу регистровано је око 500 сертификованих произвођача воћа, које се највећим делом извози. Обухват површина био би знатно већи уколико би је пратила подршка државе, која је у 2012. потпуно изостала, наводи се у саопштењу Националне асоцијације.

На папиру, подстицајна средства за ову врсту аграра у претходној години, у буџету су увећана 40 одсто у односу на конвенционалну пољопривреду.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 30 април 2014 14:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter