Одштампајте ову страницу

Опрезно са подизањем нових засада воћа

By РТВ децембар 01, 2011 0

У подизању нових засада воћа и винове лозе неопходна је сарадња и са стручњацима за заштиту биља, који би потврдили да на садницама нема вирусних и бактеријских болести. Подизање заражених засада узрокује велике економске штете, упозоравају стручњаци Пољопривредне службе Врање.

Престанак вегетације, прави је тренутак за подизање нових  или ширење постојећих засада воћа, као и винове лозе. На тржишту постоји сертификовани и стандардни садни материјал. Сертификовани је сигурнији с обзиром да су саднице очишћене од свих вируса и бактерија. Међутим, због нижих цена воћари при куповини често прибегавају набавци стандардног садног матертијала. У том случају могуће је присуство бактерије која изазива рак корена и кореновог врата код свих врста воћа и винове лозе.

У овом периоду, на поседима под воћем неопходно је уклонити савијене гране које указују на присуство ервиније. Такође  стручњаци подсећају да је потребно одстранити осушене  родне гране и мумифициране плодове који показују зараженост воћа гљивицом монилије. То је нарочито приметно у воћњацима под дуњом, којих у значајној мери има на подручју Врања и Пчињског округа а стално се подижу и нови.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 01 децембар 2011 14:42