Одштампајте ову страницу

Секси салата

By Стана Динић Скочајић март 08, 2021 0

За летњих вечери увек неко сврати у велико двориште. А неке и сами позивамо, да сиђу из прегрејаних зграда и расхладе се под орахом који се над вртом подиже уместо неба. Док је тетка била, гостима се радовала. Чим зађе сунце, промакне се кроз капијицу, пређе из оног у ово двориште и стане нам под прозор спаваће собе.

А бре деца, Јула вика да ви будим, а ја па мислим, још спијете, правда се Криста, ама тера своје.

Њен братанац се сваки пут понада да ће је отерати ћутањем. Чаршав преко главе и избрисан је свет. Је л' ти то покушаваш да искључиш рођену тетку, питам га, па скaчем на ноге лагане, како и приличи новој снахи. Док исправљам хаљиницу, ћутим, али Кица већ зна да је буђење успело само у мом случају.

А мори, снашке, замесила ли си за вечераске, наваљује.

 Буновна сиђем и ћутке прођем до чесме. Одврнем славину, испљускам се водом и тек тада окренем се тетки. Кратко бленем у Кристину. Још ми се слика летњег смираја таласа и мути, али опажам како ме бакута разгледа. Поглед јој клизи са мог лица на мој врат и пада на атомску бретелу, како би рекао њен братанац, сада смакнуту до лакта. Када бих смела, упитала бих, тетка, зашто мислите да сваке вечери треба нешто да омесим. Али, мучим. Криста је бездетна, оставиће вам кућу, јави се у мени моја свекрва Јулијана. Покушавам, кротка, да се присетим кога смо за вечерас позвали у овај отворени клуб, а Кица се поново укључује.

Ја ћу ти измувам стругану погачу, а ти претрљај ону мушку трљеницу и те ти пакос’, гости да ти попуцају оди једење. Војску бре, с' пола кило сира да нараниш, шапну ми тетка, као да се поверава.

Добро, тетка, а како се беше правила та мушка...

Е, слатка, млада си, мислиш не ти треба, па заборављаш. А ти си јој и ново име наденула, смејасте се цел' ноћ ономад.

Аха, знам, тека, знам, обрадујем се. Секси салата, ускликнем, а Јулијан, како сам тада звала Јулијаниног сина јединца, Јулијан трупну ногама. Опасно сам га наљутила, кад је решио да устане. Чуше се одлучни кораци у соби више наших глава и грмну дрвена ролетна, нагло потегнута.

Зашто вичеш, Мирјана, просикта кроз зубе ђувегија у мом правцу, како се не би замерио тетки. Да л' гори Ниш, препаде ме мој младожења. 

Деее, деее, Југе, изедем ти душицу, одврати му тетка, жена ти учи домаћица да стане.Тада се Југослав, како му и беше име, повуче назад у свој лог.

Куку, што се напарави, освртала се Кристина као да тражи још неког кривца.

Не брините, тетка, смириће се он, него, кажите ми рецепт за ону салату, вратим ја причу у плодоносни ток.

Ма, бре, измешаш пола кило сира са једну павлаку, па му сипнеш мало зејтин. Овамо исецкаш: везицу мирођију, везу бели лукац, две слатке печене паприке, једну феферонку и две шаке ораси. Посолиш и мрвка пошећериш, извртиш да заличи на шаум, натапкаш у земљану чинију, закитиш с' першун, па изнесеш пред гости сас врућу погачу. Салте ракијица ели ладно пивце, ништа ти друго гости неће тражу. Ај' сад, сипни ми једну, па да се обрћемо на пос'о.

Ја се врцнем, изнесем флашу и спустим чашицу на баштенски сто. Пажљиво, тетка, наспем и погледам значајно у Кицу. Пазите, топло је, а… препеченица је то. Нисам рекла ни изволите, а она зграби чашицу и искапи ракију.

Лелке, лелке, како ћу омесим, уфати ме громовача, завапи Кристина.

Па, јака је стварно, кажем и окренем се, те упалим дворишно светло, јер већ беше зашло сунце а под ораховом крошњом згушњавала се тама. Тада у чуду угледах теткине успламтеле образе... Аууу, тетка, па Ви сте скроз поцрвенели! Рекла сам Вам да је јака... узвртим се. А она се љутне.

Ма, није ми то од њену јачину.

Него, подбочим се.

Него сам гу брзо дигла, одврати тетка и утону у помрчину.

Биографија - Стана Динић Скочајић   

Рођена у Струмици (Северна Македонија), oсновну школу, гимназију и Вишу педагошку школу – Српскохрватски језик и југословенска књижевност, завршила у Нишу. У Београду студирала на Филолошком факултету (истоимена група). Живи у Нишу. Пише прозу и поезију. Радила на радију и на телевизији. Један је од покретача часописа за критику „Нишки аналитичар“. Као уметнички директор Књижевне колоније „Сићево“ уредила  и водила бројне округле столове, тематске расправе и уређивала комплетан програм колоније. Аутор је одрживог пројекта ДАНИ СТЕВАНА СРЕМЦА и покретач НАГРАДЕ СТЕВАН СРЕМАЦ, која се додељује за најбољу књигу прича или роман. У часопису Градина уређивала прозу. У више наврата била је чланица неколико жирија за доделу угледних књижевних награда  (Жири Награде „Б. Миљковић“, Награде „Стеван Сремац“, Награде „Рамонда Сербика“). Уређивала је Књижевни програм у Нишком културном центру. Награђивана за појединачне приче. Крајем 2016.године уручена јој је Награда „Милица Стојадиновић Српкиња“, за књигу песама „Теглице за бубице“. Крајем 2018. године уручена јој  је Награда „Славиша Николин Живковић“, за рукопис прича „И нека ми неко после каже“. Њене песме и приче заступљене су у бројним антологијама, од којих је најновија Антологија српских песника (ауторке су: Дубравка Ђурић и Биљана Обрадовић)  под насловом Мачке и сликари, објављена у Америци, са поговором водећег америчког песника Чарлса Бернстина. Превођена на енглески, руски, шпански, италијански, пољски, бугарски и македонски језик. Чланица је Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша, као и Српског књижевног друштва. Објављене књиге:

Гладна тама, приче, БИГЗ, 1996.

Ушивање сенке, песме, Просвета-Ниш, 1996.

Мрежа, песме, Просвета-Ниш, 1998.

Мртви смо озбиљни, приче, Народна књига, 2001.

Страшне страсне везе, роман, Народна књига, 2002.

Ту си, птичице, приче, Народна књига, 2004.

Ноћ у голом врту, песме, Народна књига, 2006.

Влажни цвил, песме, Народна књига, 2008.

И поведи ме тамо, песме, Библиотека „Стефан Првовенчани“ 2010.

Теглице за бубице, песме, Књижевна општина Вршац 2015.

Биће снега, песме,Завод за културу Војводине, Нови Сад 2017.

И нека ми неко после каже, приче, Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша 2018.

Ако морам здраво да се храним, књига за децу и одрасле, у издању Нишког културног центра, Ниш 2019.

Оцените овај чланак
(2 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 08 март 2021 18:52

Сродни чланци