Регион

Регион

Група грађана из Сурдулице покренула је иницијативу за постављање заставе Републике Србије на јарболу испред општинске зграде. Сурдулица је једина општина у Србији, како кажу, која има истакнуту народну и заставу Европске уније, а нема државну заставу Републике Србије.

Иницијатори акције упутили су допис општини Сурдулица у коме су објаснили своје разлоге и позвали се на Одредбу Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, по коме државна застава треба да се стално вије на главном улазу зграде државних органа. Предали су, симболично и две државне заставе Општинској управи, односно председници општине и председнику Скупштине општине, уз напомену да само треба да поступе по закону.

Грађанин Стојан Ивковић каже: ''У Сурдулици имамо једну несвакидашњу ситуацију. На згради општине редом се вијоре, народна застава (то је застава без грба, тробојка), општинска застава Сурдулице и застава Европске уније. Нема нигде државне заставе Републике Србије. Ако изузмемо морална и патриотска начела којима сви ми треба да се водимо и ослонимо се искључиво на Закон, Законом је јасно прописано да се пред сваком државном институцијом мора вијорити државна застава Републике Србије. Већ дуже време Општинска управа показује небригу о државним симболима. Пре неког времена, ова народна застава била је поцепана, они су данима пролазили поред ње, долазили на посао, нису је мењали, све док грађани нису поднели апел, када су заставу заменили новом, али су је ставили наопако, па је испало да се пред зградом општине Сурдулица налази Руска застава. На нови апел грађана она су је окренули и она стоји као што је данас, а све то време није било државне заставе испред зграде општине. Култ заставе широко је раширен у читавом свету и ја сам сигуран да од Прешева до Суботице не постоји ни једна Општинска управа испред које нема државне заставе осим овде у Сурдулици.''

Ивковић каже да и друге државе у свету које су кандидати за чланство у Европској унији, као што је и Србија, немају сигурно истакнуту само заставу Европске уније, већ и своју. У Сурдулици је другачија ситуација. Поред заставе ЕУ на јарболу се виори народна застава , а не државна застава Републике Србије како прописује члан 8. Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије. Он додаје да ово није политичка прича већ иницијатива грађана. Заменица начелнице Општинске управе у Сурдулици, Јасмина Марковић,   у својој изјави каже:

''Код нас је пре неколико година била истакнута државна застава са грбом. На иницијативу Горана Радојичића, грађанина општине Сурдулица, који је преставку упутио Влади Републике Србије, имали смо ванредни инспекцијски надзор, где је нама наложено да у року од 10 дана поступимо у складу са овим Законом и да применимо члан 28, тако што ћемо на јарболу да истакнемо народну заставу. Ми смо поступили у складу са предложеним мерама, обавестили управног инспектора да смо на јарболу поставили народну заставу, поступили по Закону и уместо државне заставе коју смо до тада имали, истакли народну. Државну заставу истичемо, такође на згради општине Сурдулица, али на дан државног празника и по престанку празника повлачимо је у просторије Општинске управе.''

Покретач  иницијативе Горан Радојичић каже да борбу са нелогичностима и кршењем закона у Сурдулици води већ дуго. Ово је само још једна у низу:

''Пошто сам ја водио поступке пред управним инспекторатом добио сам одговор да општина Сурдулица поступа у складу са Законом. Пошто се ради о Министарству за локалну управу и државну самоуправу, где је министар из редова СПС-а, наишли смо на зид ћутања и непоштовање Закона. Општинска управа се искључиво везује за оне чланове Закона који њима одговарају, али заборављају на члан 8. Закона и члан 41, да мора да, ако је истакнута нечија туђа застава, да стоји и државна застава. Ја сам за стандарде Европске уније, али мора на згради општине, у нашој држави, да стоји застава Србије. Ја ћу и даље да се борим све док не подигну заставу Републике Србије.'' 

Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије је јасан. У члану 8. стоји: Грб, односно застава стране државе могу се истицати у Републици Србији само уз грб, односно заставу Републике Србије, осим ако потврђеним међународним уговором није друкчије одређено. Чланом 41. предвиђене су казнене одредбе. Новчаном казном од 50 хиљада до 500 хиљада динара казниће се за прекршај правно лице, ако истакне грб или заставу стране државе у Републици Србији без истицања грба, односно заставе Републике Србије, осим ако потврђеним међународним уговором није друкчије одређено, стоји у члану 8. овог Закона. Грађани Сурдулице се питају, да ли су већ ушли у Европску унију, а да то не знају, или живе у некој другој држави, јер на општинској згради поред заставе ЕУ нема државне заставе Републике Србије како то Закон налаже.

Последњи пут измењено петак, 24 јул 2020 17:14

На седници Владе Србије данас је смењена дугогодишња директорка Дома ученика средњих школа у Сурдулици Маја Митић (иначе, верни сарадник Новице Тончева и супруга бившег заменика председника СО Сурдулица доктора Чеде Митића, са листе СПС-а).

Постављен је нови директор Саша Ђорђевић, дипломирани професор историје са државног факултета, иначе запослен у тој установи дуги низ година.

Ђорђевић је један од врло активних и истакнутих сурдуличких напредњака, одборник у локалном парламенту.

Да ли је ово само почетак акције чишћења и померања кадрова Новице Тончева?

Да ли треба очекивати излазак Новице Тончева на аутопут, обзиром да је рекао да ће приликом прве смене директора из његових редова блокирати аутопут Београд-Скопље?

 

Конститутивна седница Скупштине општине Бујановац звачино је одложена због ванредних мера против пандемије.

По речима Ненад Митровића са листе „Александар Вучић – за нашу децу“ прави разлог отказивања је тај што се албански  лидери нису договорили око формирања већине.

Није било кворума за одржавање седнице и седница је због тога одложена, каже Митровић.

Имали смо прилике да чујемо од сазивача седнице др Стојанче Арсића који је рекао да се наводно одлаже због мера које су предложене од стране Кризног штаба и због дистанце која мора да постоји истиче Митровић и додаје да то није прави разлог.

"Све мере су предузете, места су распоређена. Очигледно да није направљен политички договор око формирања локалне коалиције и да је то једини разлог зашто је била седница без кворума", каже Ненад Митровић.

Изборна листа „Александар Вучић – за нашу децу“ је на локалним изборима у Бујановцу освојила десет одборничких мандата.

"Ово је први пут да једна српска опција има исти број гласова као и најјача албанска опција, у овом случају партија „Демократска партија Нагипа Арифија“. Ми смо са Нагипом имали пар сусрета и разговора везано за договор око коалиције на локалном нивоу. У среду смо приближили ставове и скоро је дошло до потписивања коалиционог споразума. Међутим они су одустали од тога зато што су хитно позвани на консултације у Тирану и то је разлог зашто коалициони споразум није потписан у среду", појашњава Митровић.

На данашњој седници су се појавили само одборници са изборне листе „Александар Вучић – за нашу децу“ и одборници из две ромске партије.

Нису дошли одборници Социјалистичке партије Србије, као ни одборници пет албанских изборних листа.

 

 

Последњи пут измењено петак, 17 јул 2020 13:23

У Владичином Хану је у току комплетна реконструкција школе „Бранко Радичевић“. Зграда која је саграђена 1965.године више пута је делимично обнављана, али никада у потпуности.

Инвестиција је вредна више од 130 милиона динара, а финансирана је из републичког буџета.

Ради се обнова котларнице, електро и водоводних инсталација. Биће замењена столарија, инсталације, подови, сређени зидови, санитарије, расвета, фасада..

Најважније је што ће бити решен вишегодишњи проблем са грејањем, јер је котларница била на угаљ, мрежа застарела, па је осим губитка топлоте и животна средина била угрожена.

ИЗЈАВА- Владимир Костић- замерник председника општине

"Објекат ће имати минимум Ц енергетску ефикасност. С обзиром да се ради комплетна фасада, ставља се камена вуна, мења се столарија, јер нова има много боље коефицијенте пропуста топлоте и звука. Уређује се и зграда трпезарије, школска фискултурна сала, свлачионице, игралиште и двориште. Све оно што је годинама чекало на обнову", каже Владимир Костић заменик председника општине.

Стара расвета биће замењена новим лед сијалицама које ће такође допринети уштеди, јер су издвајања из буџета за материјалне трошкове била значајна, каже Костић.

Када се заврше радови Хан ће добити објекат по европским стандардима, који ће испуњавати критетријуме енергетске ефикасности.

"С обзиром да је ово најстарија школа у граду, да је овај објекат изграђен пре више од 5 деценија, да има негде око 570 ученика, одлучили смо да кренемо управо одавде. Планирамо да и остале школе слично обновимо", објашњава Костић. 

Рок за завршетак радова је септембар, али због актуелне епидемиолошке ситуације може доћи до мањих одступања.

Последњи пут измењено уторак, 14 јул 2020 15:53

У Владичином Хану је  у току реализација пројекта постављања савремене уличне расвете од општине Владичин Хан до општине Сурдулица.

Тиме ће бити повећана безбедност учесника у саобраћају на регионалном путу који даље води ка Бугарској и изузетно је фрекветан, као и квалитет живота грађана који живе на овом потезу.

Инвеститор су Путеви Србије,а вредност радова је 23 милиона динара.

Радови су у пуном јеку. Становници надгледају како одмиче посао и не крију задовољаство што ће моћи безбедно да се крећу поред пута у вечерњим сатима.

"Веома нам ово значи, пут значи. Расвета још више да људи могу слободно да се крећу", каже Иван Петковић.

Део расвете до Прекодолца урађен је раније, сада је посао настављен.

Било је извесних компликација у претходним годинама око израде пројектно техничке документације и прикупљања свих сагласности, али успело се у настојању да се овај проблем грађана реши уз велику подршку Путева Србије.

"Ових дана су почели радови од МЗ Прекодолце у општини Владичин Хан до МЗ Бело Поље у општини Сурдулица. Често се у вечерњим сатима вози повећаном брзином, мрачно је. Наше сијалице, које смо раније поставили на овом делу пута су доста слабије и не задовољавају потребе регионалног пута. Коначно, Путеви Србије свој путни правац решавају професионално и то ће бити јако добро, пре свега за возаче, за безбедност пешака који се овде крећу у вечерњим сатима и свакао ће бити лепо за стамбене објекте на овом делу пута, јер се ради о густо насељаним месним заједницама ", објашњава Горан Младеновић, председник општине.

Младеновић сматра да ће реализацијом овог пројекта бити сви задовољни, и становници Хана и Сурдулице.

"Ово је је један здрав пројекат који кошта доста, али се ради на задовољство становника обе општине. Мислим да ће и становници Сурдулице имати значајне бенефите, јер они да би изашли на ауто-пут морају овим регионалним путним правцем да дођу најпре до Хана, а онда даље на ауто пут. Велики број њих долази свакодневно и до Хана. Ово је један од најфреквентнијих путних праваца у Пчињском округу. Са отварањем ауто-пута саобраћај се додатно повећао, па ће у будућности морати много више рачуна да се води и о његовој санацији, одржавању и улагању у повећану безбедност. У договору са Путевима Србије, ми ћемо урадити све што је у нашој моћи" , истиче Младеновић.

У току је израда пројектне документације за постављање саобраћајне сигнализације, то би била друга фаза овог истог пројекта.

Радови на постављању расвете требало би да буду завршени за 20 дана.

Последњи пут измењено понедељак, 13 јул 2020 18:18
Страна 1 од 48

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter