Регион

Регион

У селу Стубал у општини Владичин Хан завршавају се радови на канализационој мрежи. Завшено је постављање главне мреже, нових шахти, индивидуални прикључци. Остало је само да се нова, споји са постојећом мрежом, која је урађена у осталом делу села. Радове је финасирала Норвешка Влада  уз подршку локалне самоуправе. Вредност је 14 милиона динара.

За више од 30 домаћинстава који се налазе поред регионалног пута ка Врању проблем канализације постаће прошлост. Годинама су се мучили, сналазили на разне начине. Нису могли да отворе прозоре и изађу у двориште од смрада који се ширио из канала за атмосферску канализацију и септичких јама. Свему томе дошао је крај.

"Много нам значе ови радови. Веома смо густо насеље, деца и сви ми била су изложена бактеријама, фекалијама.. Ово је спас за нас, за комшије, цело село. Немамо примедбе на извођача радова, радили су и по киши и по снегу, али су завршили посао на радост свих нас", каже Славица Стојилковић.

"Имали смо велике проблеме. Изнад нас постоји поток који се често излива, подземне воде су нам такође правиле проблем. Када су кише, вода надође, запуши се одводни  канал, излију септичке јаме. Било је страшно. Плашили смо се да не дође до неке заразе. Захваљујемо се свима који су помогли", истиче Драги Илић.

Ђорђе и Петар распуст проводе на улици са мајсторима. Надгледају радове, помажу колико могу. И ако мали, свесни су колико ће им увођење канализације олакшати живот.

"Много смо имали проблема раније. Сад ће бити боље. Ми смо овде сваког дана на улици, са мајсторима", каже Ђорђе Стојановић, а Петар Стојиљиковић додаје:

"Радујем се. Некад гледам како раде мајстори, а некад се играм".

Локална самоуправа препознала је важност реализације једног оваквог пројекта и драго им је да су мештани задовољни.

"Решавање питања канализационе мреже у МЗ Стубал, посебно у том доњем, густо насељеном делу, био је прави потез.За симболична новчана средства од око 14 милиона динара, од чега је Норвешка Влада издвојила 110 хиљада долара и наша локална самоуправа 20 хиљада, урадили смо леп и квалитетан посао на радост мештана", каже Горан Младеновић, председник општине.

Упркос различитим временским приликама, посао у Стублу завршен је по плану, каже Зоран Анђелковић власник предузећа „Грађевинац“, које је извођач радова. Посао се одвијао у три фазе.

"Људи су се стварно обрадовали. Док смо радили заиста смо могли да се уверимо у то да су имали велике проблеме, испред сваке куће се осећа смрад. Није згодно имати у дворишту септичку јаму, ово је сада нешто друго и у складу са временом у коме живимо. Тренутно радимо финализацију терена, хоћемо да све вратимо у првобитно стање, како мештани не би имали примедбе"

Локална самоуправа планира да и у наредном периоду настави са сличним пројектима. У првој половини године реализоваће се завршетак канализационе мреже у Полому.

 

Последњи пут измењено четвртак, 20 фебруар 2020 14:03

На традиционалној конференцији за медије председник општине Владичин Хан Горан Младеновић говорио је о пословним резултатима и плановима за идућу годину. Година на измаку била је година инфраструктурних улагања Значајна средства уложена су у путну инфраструктуру. Радило се паралелно у граду и у сеоским месним заједницама Најпоноснији су на податак да је незапосленост преполовљена, а да се у идућој години најављују нова запошљавања.

Владичин Хан дуго је био у категорији девастираних подручја и по зарадама био на зачељу, резултати су допринели да се то промени, каже први човек општине Горан Младеновић. Статистика је показатељ да је направљен искорак и када су у питању зараде и смањење незапослености:

"Бројке говоре да је дошло до додатног пада незапослености на територији општине Владичин Хан. Ове године је регистровано 1750 лица на евиденцији Националне службе за запошљавање. То значи да је број преполовљен, и из дана у дан се смањује. Из компаније Теклас имамо најаву да ће у идућој години запослити 350 радника, када на то додамо и остале привреднике који планирају да прошире производњу, тај број ће бити значајан".

Ако се погледају показатељи у просечним зарадама и ту се сваког месеца бележи раст, каже Младеновић. Често смо у врху на територији округа, али и у Србији и додаје:

"Раст зарада је у неким месецима највећи на територији републике Србије. Некада је то 11,5 процената, некада 11,2 , али је увек општина Владичин Хан у врху раста зарада у Србији."

Обраћа се пажња и на запошљавање и подстицај младих као и социјално угрожених категорија становништва. О томе је говорио заменик председника Владимир Костић. Он је рекао, да је ове године за реализацију локалног акционог плана за запошљавање обезбеђено је 28 милиона динара. Када се на то додају и средства Националне службе, то је око 33 милиона динара.

"Од наредне 2020. године сваки млади човек који заврши факултет и врати се у Хан имаће прилику да у току исте године добије шансу да заврши стручну праксу", каже Костић.

Младеновић каже да се у Хану и даље тешко живи, али да грађани осећају одређену сигурност, напредак, и имају вере да ће у годинама које долазе бити још бољих резултата.

Постављени су темељи за инфраструктурна улагања, даљи развој општине и то ће бити правац који ће следити. Посебан акценат биће стављен на реализацију два пројекта у наредним годинама.То је петља у селу Грамађе, која је у завршној фази и водозахват, односно водоснабдевање општине са Јелашничке реке.

Поносни су на подршку коју имају од државног врха, ресорних министарстава, донатора. Настојаће да оправдају поверење и грађанима пруже још боље услове за живот.

 

Последњи пут измењено понедељак, 30 децембар 2019 18:12

У Градској општини  Врањска Бања изводе се радове на асфалтирању дела улице Краља Петра Првог Ослободиоца. Машине раде од краја шетилишта преко кружног тока до краја моста. Вредност ових  радова, које финансира ЈП Путеви Србије је 4.800.000 динара.

У Дому културе „Вук Караџић“ у Бујановцу уручени су уговори привредницима из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, који су остварили право на субвенције, бесповратна средства у 2019. години. Из буџета Службе Координационог тела опредељено је 40 милиона динара за ову намену. Ове године на конкурсу за доделу бесповратних средстава, субвенције је добило 16 привредних субјеката. Уговоре је уручио Зоран Станковић, председник Координационог тела и председници три општина Прешево, Бујановац и Медвеђа.

''Ми смо у овом протеклом периоду по основу бесповратних средстава од 2012. године дали 277 милиона динара, при чему је запослено негде око 254 особе, без ових средстава које данас делимо. Оно што карактерише поделу ових средстава је чињеница да сада имамо захтеве и обавезу, коју су сами привредници који су добили средства преузели, да запосле најмање 40 до 50 особа. То је нешто што је похвално и нешто чему тежимо уз једну констатацију да смо јуче имали разговор са немачким амбасадором да то траје већ неко време да заједно са Амбасадом Немачке, са Привредном комором Србије и Немачке доведемо један број немачких фирми на овај простор, где би се искључиво запошљавали људи са подручја Прешева, Бујановца и Медвеђе, с обзиром да је овде незапосленост велика. Надам се да ће ова акција у сарадњи са локалним самоуправама бити настављена и у наредном периоду. Највећа средства која су одобрена у износу од 3 милиона динара, а најмања 1,5 милион динара по привреднику. Добило их је 7 предузећа, малих фирми из Прешева, 7 из Бујановца и 2 из Медвеђе,'' рекао је председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу, Зоран Станковић, приликом уручивања уговора.

Због радова на електроенергетским објектима, у недељу, 05. маја ће без напајања остати део Бујановца код Дома здравља и стадиона, насеља Каракачка и Каракан, улица Лоле Рибара са околним улицама и део села Српска кућа у периоду од 8 до 18 часова, са прекидима.

 

Страна 1 од 47

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Атлетика у основним школама - Радио Телевизија Врање https://t.co/sQX1iYYiNZ via @tripplesworld
Гимназијалци померају границе - Радио Телевизија Врање https://t.co/gsYWtqWeIn via @tripplesworld
Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter