Регион

Регион

У Владичином Хану је одржана годишња конференција за представнике медија са југа Србије. Председник општине Горан Младеновић са сарадницима подсетио је шта је све урађено у овој години и најавио пројекте на којима ће се радити у наредном периоду.

Упркос сложеној епидемиолошкој ситуацији реализовани су значајни пројекти. Изграђен је нови вртић, урађена комплетна реконструкција Основне школе “Бранко Радичевић”, Центра културе, још једне радне собе у вртићу “Чаролија”, настављено је са улагањима у комуналну инфраструктуру, у развој верског туризма, социјална издвајања, отварање нових радних места.

Буџет општине је стабилан и већи за око 40 милиона динара у односу на прошлу годину.

„На рачуну имамо око 145 милиона динара. Захвалан сам Влади и председнику који су нам из текуће резерве дали 30 милиона динара, да нам капитал буде већи, да будемо спремнији за наредну годину и да све пројекте које смо поставили можемо да реализујемо. То су стабилне финансије, од дуга који смо имали од 200 милиона 2012. године, данас смо тај минус претворили у велики плус. Немамо дуговања за струју, према месним заједницама. Јавна предузећа послују позитивно, нема губитака. Сваке године нешто урадимо за по неко предузеће, купимо неку машину, нечим га подновимо, помогнемо. Улажемо и у путну инфраструктуру. Велике пројекте реализујемо захваљујући стабилности републичког буџета који диктира темпо и локалним самоуправама“, каже председник Младеновић. 

На конференцији су говорили и помоћник председника општине Никола Стаменковић и заменик председника Скупштине Мирослав Ђорђевић који су се осврнули на реализоване пројекте из својих области.

У наредном периоду радиће се на пројекту побољшања водоснабдевања у Хану, колектору отпадних вода, решавању проблема клизишта, чека се и гасификација што ће веома значити привредним субјектима за почетак, а касније ће и домаћинства бити обухваћена. Сусрет са новинарима завршен је на посебан начин, и како је рекао Младеновић са великим задовољством, представљањем две књиге чије је издавање помогла општина. “Ко је ко у Владичином Хану” у којој су биографије 287 јавних личности које су оставиле трага у друштвеном животу општине и “Сновиђење” нове књиге песникиње Ане Илић.

Последњи пут измењено четвртак, 30 децембар 2021 18:57

Пореска служба општине Сурдулица доставила је приватним предузећима и власницима радњи нова решења за истицање фирми на пословном простору. Износ такси је увећан драстично у односу на претходни период. Опозиција каже да је то удар на локалне предузетнике који и онако имају проблема због пандемије. У локалној самоуправи тврде да се не ради о новој, већ старој одлуци, чија је примена била пролонгирана баш због епидемиолошке ситуације.

Нова решења су изненадила приватнике. Кажу да имају осећај као да су у Београду или Нишу где су таксе ниже и до 3 пута. Овако говори Мирољуб Ивановић одборник у локалном парламенту који је поднео захтев за измену ове одлуке председнику Скупштине, али је он одбијен.

 „Та моја иницијатива није наишла на добар пријем код председника Скупштине, са образложењем да предузетници могу да подносе захтеве и приговоре Општинском већу. Веће ће, на основу појединачних примедби да донесе конкретне одлуке“, каже Мирољуб Ивановић одборник у локалном парламенту.

Он каже да спорна одлука није по закону већ је донета на нивоу општине.

 „Овде се ради о одлуци локалне власти, о одлуци која је донета на седници Скупштине општине. Донела ју је скупштинска већина коју у Сурдулици чини СПС и њихови одборници су одговорни за њену примену“, мишљења је Ивановић. 

Председница општине Александра Поповић истиче да овде није реч о никаквој новој одлуци и да је све у складу са законом.

"Одлука која је изазвала коментаре је из 2019.године. Чињеница је да и ми, као и цео свет пролазимо кроз период пандемије и због специфичности ситуације није примењивана. О надокнадама се дискутовало и на седници Скупштине и одборницима је врло транспарентно објашњено све. У члану 37 Одлуке, која је објављена и у Службеном гласнику пре две године, стоји да власници радњи имају права да се обрате Општинском већу које у складу са законом може да умањи, а у неким ситуацијама и отпише износ који је законом предвиђен", објашњава Александра Поповић председница општине Сурдулица.

Председница каже да су прошле године изашли у сусрет власницима радњи и нису наплаћивали таксе због пандемије, а да је сада дошло до пуне примене закона. Они којима требају додатна појашњења могу да се ближе информишу у општини, а на адресу Општинског већа стигло је више од 20 захтева за умањење износа таксе.  

 

Легендарни Душан Дуда Ивковић, прослављени кошаркашки стручњак,  својевремено је донирао значајна средства Основној школи „Вук Караџић“ у Сурдулици и ако никада до тада није био у овом месту. У школи се са пијететом сећају овог дивног човека који нас је недавно напустио. 

Они који не знају за ову причу при уласку у школу приметиће пано са фотографијама посете Душана Ивковића. У Летопису школе је такође све забележено. Не желе да се заборави овај људски, диван гест јер су особе попут Дуде ретке. Сва опрема и спортски реквизити у сали су у одличном стању и користе се и ако је од донације прошло 10 година. Запослене је погодила вест о смрти великог стручњака, али ће успомена на оно што је урадио, остати.

Ирена Николић сада психолог а тада директор школе неће заборавити тај дан.

„Легендарни Душан Ивковић је један од не само наших најтрофејнијих тренера, него можда и најбољи светски кошаркашки тренер. Жао ми је што је ово повод да се сетимо њега и онога што је урадио за нашу школу. Тај дан, 23. јун 20210. године, ја се још увек сећам и датума, је можда један од најлепших дана и тренутака и сусрета које сам имала у мојој професионалној каријери. Била је част и задовољство да један тако велики човек обрати пажњу не само на град Сурдулицу, него на једну малу школу. Контакт са њим је успоставио наш професор физичког васпитања Драган Станисављевић који је кошаркашки тренер и води кошаркашку секцију у школи. Видели смо да је Дуда један приземан, нормалан и скроман човек, чак и превише скроман у односу на достигнућа која има у спорту којим се бавио“, каже гласом пуним емоција Ирена Николић психолог школе.

Школа је тада добила донацију у вредности од милион динара, а сам Дуда одвојио је 500 хиљада динара сопствених средстава.  

 „То је један осведочени добротвор, дела су остала иза њега. Донирао је четири помоћне табле за кошарку, зидно вратило, двовисински разбој, мале и велике струњаче, сталак за скок у вис, козлић, одскочну даску, конопце за пењање, лопте, мрежице за кошарке, мрежу за одбојку. Све се то и дан данас користи. Нашој школи веома значи та донација. Веома смо му захвални, нисмо га заборавили. Било би добро да има више таквих људи“, објашњава Ненад Ђорђевић наставник физичког васпитања.

Директорка Драгана Нешић истиче да се у колективу и дан данас препричава тај догађај и да ће настојати да се упамти заувек.

 „То је опрема која се и дан данас користи. Изузетна донација и опрема. Искрено сам као човек и неко ко воли кошарку и ко је у том свету кошарке, била погођена његовом смрћу и нисам могла то да прихватим. А онда смо у разговору са члановима колектива некако дошли до те приче да је управо Душан Ивковић забележен у Летопису школе крупним словима као изузетна личност, као изузетан стручњак, професионалац, донатор и вероватно ћемо га памтити заувек“, истиче директорка

У школи се труде да и новим генерацијама ученика пренесу какав је човек био Душан Ивковић и како је један његов чин добре воље усрећио на стотине ученика.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 05 октобар 2021 16:10

У Сурдулици се реализује пројекат „Коридори културног наслеђа, инструмент одрживог развоја туризма  у прекограничном региону Бугарска – Србија“.  Пројекат се реализује две године, а крај је јула наредне године.

У пројекту учествују општине Сурдулица из Србије и Правец из Бугарске

Мапирани су сви споменици на територији Сурдулице, у  биће набављено и теренско возило за њихов обилазак.

"Суштина овог пројекта је културна баштина, истраживање културне баштине, односно споменика на територији општине и региона Пчиња. У питању су споменици из Првог и Другог светског рата, као и из времена НАТО агресије, каже Ненад Петковић, асистент рачуновође на пројекту.

"Изложба је планирана за следећу годину. Биће изложена у сурдуличком Културном центру наредних пет година. Већ сада могу да се виде одређени експонати", каже технички асистент на пројекту Марија Миловановић.

Општина Правец у Бугарској понудиће упознавање са античким налазиштем на Боровцу, такозвани Западни зид, а ради се о античкој тврђави. 

Последњи пут измењено четвртак, 30 септембар 2021 14:48

Јавно предузеће за комунално уређење Владичин Хан у склопу пројекта јавних радова почело је чишћење речног корита реке Калиманке, а након тога и дивље депоније у селу Прекодолце.  Упошљено је 8 радника који ће бити ангажовани на овим пословима. Некада култно место за одмор и забаву Ханчана, популарни „шпирони“  на Калиманки биће видљиви ако се већ нико одавно не купа на њима.

Радови ће обухватити санацију речног корита у ужем центру града, у дужини од 400 метара. Шеф градске чистоће Слађан Алексић каже да су одавно имали у плану да среде корито реке Калиманке и да су се сада стекли услови за то. Конкурисали су на време код Националне службе за запошљавање са припремљеним пројектом и добили подршку. Још је важније што су упошљена лица са евиденције Националне службе. Ангажовани радници су одговорни и жељни посла и добро раде свој посао. У томе им помажу и запослени у Комуналном предузећу. Без њихове помоћи и механизације не би могао да се заврши овај озбиљан посао.

„Већ се резултати виде, међутим све то не би могло без механизације. Ангажовани људи се труде и раде, али је била потребна и тешка механизација јер је било наслага земљ и шљунка. Мислим да смо најкритичнији део решили. Сада прелазимо на други део где је ниже растиње и где има кабастог материјала. Мислим да ће то радници лакше да савладају. И преостаје нам само један део на ушћу где ће опет морати да раде машине, каже Алексић

Алексић каже да много значи што се у оквиру текућег одржавања редовно чисте корита река и приобаље у самом центру града. Нажалост овако већи захвати могући су само уз додатна средства и помоћ државе.

Река Калиманка и популарни „шпирони“ , односно бедеми,  који су направљени одавно, били су омиљено место Ханчана.Ту су се састајали, купали, дружили. Тада није било базена, па је река, која је била ушорена, лепо уређена, била једино место где је могло да се расхлади, али и проведе пријатно време са пријатељима. Ту су се рађала познанства, љубави. С обзиром на то да протиче кроз центар града, Алексић напомиње да су надлежни желели да корито буде уређено читавим током кроз насељени део.

„До изградње базена 80. године главно купалиште Ханчана била је река Калиманка. Овде има дивних шпирона, мислим да их је 19, који су изграђени 60- тих година прошлог века. Пројектовао их је инжењер, чије сам име заборавио, у склопу решавања бујичних река које долазе са Кукавице. На свим речицама и потоцима које долазе са источне стране изграђени су шпирони. То је рађено како би се спречиле поплаве јер је Хан док није било тога често плављен. Сад немамо никаквих проблема са тим“, објашњава Алексић.

Мало је градова који могу да се похвале да имају три реке које им протичу кроз град, истиче Алексић. Запослени у Комуналном предузећу настоје да сва корита буду уређена и лепа и да служе за понос Ханчанима. Рок за чишћење корита Калиманке је два месеца.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 27 септембар 2021 15:39
Страна 1 од 53

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Локална самоуправа определила још 3 милиона динара за Фонд за подстицај развоја пољопривреде - Радио Телевизија Вра… https://t.co/M5f9LZMMTz
Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Follow RTV Vranje on Twitter