Саопштење ДНН-а поводом конкурса за јавно информисање општине Бујановац

Друштво новинара Ниша је у најмању руку изненађено непрофесионалним односом чланова НУНС-а и НДНВ-а у случају суфинансирања пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на теритoрији Општине Бујановац, где је само један члан Радоман Ирић (предлог НУНС, НДНВ, АНЕМ, ЛП) изабран из редова новинарских удружења, док су двоје независни стручњаци, Ардита Саћипи и Рамиз Мехмети. У саопштењу за јавност из ДНН-а истичу:

Готово је невероватно да колеге које свим удружењима и медијима широм Србије “држе слово” о томе како, коме и на који начин треба поделити државне паре  кроз пројектно суфинасирање, дозволе такав пропуст да учествују у раду комисије која није изабрана по слову Закона о информисању и медијима. Због тога су својевремено рушили конкурсе, повлачили чланове… Нема потребе да подсећамо НУНС,  НДНВ и остале, као “највеће медијске стручњаке” у Србији, који недељама протестују због избора чланова комисија у Министарству и градовима широм земље, да се већина од укупног броја чланова комисије бира из редова новинарских удружења. Уз дужно поштовање колегама Ардити Саћипи и Рамизу Мехметију, зна се како локална самоуправа треба да изабере чланове комисије. Како су паре из локалног буџета подељене ДНН не коментарише, али начин на који је то учињено свакако је за осуду.

Такође нам је “интересантно”, стоји у саопштењу ДНН-а, да перјанице НУНС-а које на јавним скуповима и преко друштвених мрежа “постројавају” медије и колеге, у најмању руку,  не поштују законе. Тако и  Вукашин Обрадовић и Жељко Бодрожић сматрају да за њих  не важи подношење извештаја о трошењу државних пара. Обрадовић није поднео извештај Министарству културе и информисања за пројекат вредан 1.700.000 дин за 2017.г а његов колега Бодрожић ни за 2016.г . за пројекат вредан 800.000 динара… Да не подсећамо да  Бодрожић сматра да за њега не важе ни други закони, на пример о плаћању саобраћајних казни али то није тема којом се ДНН бави… За разлику од колега из НУНС-а који иду толико далеко да ДНН-у сугеришу где и ког члана комисије “смемо” а где  “не смемо” да шаљемо! И поред њихових “сугестија” Друштво новинара Ниша имало је свој предлог и у Бујановцу.

Питамо се да ли ће заиста нову Медијску стратегију да пишу људи који сматрају да за њих не важе закони Србије? Људи који мисле да су једини меродавни да креирају домаћу медијску сцену? Људи који у време демократије јавно “таргетирају” све који не мисле као они?

Овакво понашање и јесте један од разлога што су медијски послaнци Ниша одлучили пре осам година да оснују своје удружење које је временом прерасло своје границе  и сада у редовима има колеге из централне и југоисточне Србије.

Друштво новинара Ниша сматра да овакво понашање појединих удружења и њихових чланова штети угледу новинарске професије, која опстаје и у тешким економским условима. ДНН сматра да држава и  Министарство културе и информисања, не смеју да дозволе да медијску сцену кроје медијски посленици који не поштују ни колеге, ни професију, ни законе ове земље, стоји на крају саопштења које потписује Данијела Иванковић, председница УО Друштва новинара Ниша.

Последњи пут измењено уторак, 07 август 2018 15:11

Без жртава короне у Србији. Још 34 нова случаја вируса ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/mdpUuOXkWo via @tripplesworld
Земља сува – овогодишњи приноси биће умањени - Радио Телевизија Врање https://t.co/Rr8Z9xj3cn via @tripplesworld
Глигоријевић: Круна нашег рада пројекат „Унапређење тржишне и пословне способности станара у оквиру инкубатора“ - Р… https://t.co/sY5xNT6NYj