Ни „Неметала“, ни дана рудара

Један броја запослених у некадашњем друштвеном предузећу „Неметали“ у Врањској Бањи окупио се на Дан рудара Србије. После пуних 15 година била је то прилика да се виде, испричају и подсете златног доба ове фирме. Уједно су опоменули на нечију обавезу да се некада отвори тај позамашни досије пропалих приватизација у привреди.

„Радници су били најбољи у Врању са платама, са стандардом, није било бољих од нас. Производња је ишла, наплата је ишла, нисмо дуговали никоме, фондови су били пуни. Ког год сам позвала да се окупимо после толико година сви су плакали и сви су се радовали. Сви су једва чекали да се видимо“, присећа се Станка Александрова.

Тако се радило и живело у некадашњем друштвеном предузећу „Неметали“ у Врањској Бањи. После пуних 15 година један број бивших радника се спонтано окупио. Била је то прилика да се виде, испричају и подсете златног доба ове фирме. И 6. августа Дана рудара, када су колективни одмор са својим породицама проводили на мору, о трошку синдиката.

„За то време смо летовали на мору задњих 5 година у Игалу. Ишли смо у Пољску, по бившој Југославији, Македонији и Грчкој. Захваљујући сировинама које смо продавали ми смо те паре стављали у синдикат и захваљујући тим парама ми смо летовали. Многи наши радници не би видели море да нису радили у „Неметалима“, сећа се Стојадин Анђелковић дугогодишњи председник синдиката.

Већина запослених у овој фирми је након несрећне приватизације остала без посла или отишла у пензију. Мало је оних који и данас једу тај рударски хлеб са девет кора.

„Радио сам пар година као рудар, а онда сам до краја радног века био пословођа, по теренима овде у Бањи. Било је задовољство радити у свакој прилици. Да ли се ради прековремено или не то је увек било уз договор“, каже пензионер „Неметала“ Илија Цветков.

„У „Неметалима“ сам радио 15 година. Добре су биле плате, добра је била производња. Сада сам у „Гроту“, тамо већ радим 18 година и сада је плата добра, ради се. Рударски посао је мало тежак, доста је ризичан“, каже Аритон Димић.

„Неметали“ су по свим пословним резултатима били у самом врху у грани неметала у Србији. Као друштвено предузеће 50 година нису знали за губитке. У години пре приватизације цементној индустрији су годишње испоручивали око 250.000 тона сировине. Дневно је из Врањске Бање ишла читава композиција здробљеног материјала. Да не говоримо о лискуну, фелдспату, зеолиту и другим драгоценим и ретким врстама неметала, веома траженим на тржишту. Пошло је наопако после приватизације 2004.

„Власник који је купио „Неметале“ је био већински са 70 одсто и могао је да ради шта је хтео. Његов глас је носио 70 поена, а свих радника само 30, тако да их је надгласавао и несрећно је и он завршио. Кренула су кола низбрдо. Дошло је до неког тајног стечаја „Неметала“, формирали су фирму „Зеобен“ као доо, приписали нека постројења и руднике, извршили распродају, дигли постројења, израубовали руднике, са купцима прекинули  односе“, истиче Станиша Стојановић дугогодишњи директор ДП „Неметали“.

Овако су „неметалци“ обележили Дан рудара. Уједно су опоменули на нечију обавезу да се некада отвори тај позамашни досије пропалих приватизација у привреди.

Бар толико су заслужили сви они који су у суровој транзицији ни криви ни дужни остали без својих радних места и хлеба.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 07 август 2018 15:16

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter