Одштампајте ову страницу

Очишћени канали: Златокопачке њиве заштићене од плављења

By РТВ новембар 05, 2018 0

Чишћење и одржавање канала у близни Јужне Мораве, једини је начин да се плодне оранице сачувају од плављења. Управо због тога, планом одбране од поплава предвиђено је чишћење главног канала у близини Златокопачког моста. У овај посао, локална самоуправа је уложила је 681 хиљаду динара. Помоћници градоначелника Александар Томић и Саша Пешић са градским већником за пољопривреду Небојшом Младеновић, обишли су данас канал у катастарској општини Златокоп.

После скоро деценију очишћен је и стављен у функцију главни Златокопачки канал за одводњавање. Обрадиво земљиште, површине око 300 хектара, на овом потесу,  биће потпуно безбедно од евентуалног плављења, каже Александар Томић, помоћник градоначелника. Он додаје да је у предходном периоду било проблема са плављењем ораница због неочишћеног канала и да је зато овогодишњим  Локалним оперативним планом за одбрану од поплава за воде 2.реда, предвиђено да тај посао буде завршен:

"Уговорна обавеза је процењена на 681 хиљаду динара. Дужина самог канала је 1 100метара и води до уставе која регулише ниво воде у самом каналу када се она накупи и на овај начин смо унапредили и предупредили плављење њива поготово на пролеће када се то најчешће дешава", каже Александар Томић, помоћник градоначелника.

Чишћењем канала створени су услови да комплетан систем за одводњавање функционише у пуном капацитету. Највеће бенефите од тога имају пољопривредници:

"Битно је да се наши пољопривредни произвођачи осећају сигурније да постоји слобода у доношењу одлука што се тиче планирања економског понашања, набавке репроматеријала и планирање производње на овом потезу. Позивају се сви пољопривредни произвођачи да не преоравају површине и не затрпавају канале јер само тако можемо систем користити у пуном капацитету", додаје Небојша Младеновић,  већник за пољопривреду.

У новембру прошле године радило се на санацији канала код Златокопачког моста, постављање нових устава и чишћење корита Јужне Мораве. Захваљујући овим радовима створена је могућност за уређење и дела земљишта са друге стране бедема. Сређени су канали који одводе вишак воде у Јужну Мораву. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 05 новембар 2018 15:14