Деценија рада одгајивачке организације у Ветеринарској станици Бујановац

Основна одгајивачка организација или Матична служба Ветеринарске станице Бујановац, обележила је ове године деценију постојања и рада. У протеклих десет година успели су да у сарадњи са одгајивачима унапреде сточарску производњу на подручју општина Бујановац и Прешево.

 

 

Ветеринарска станица Бујановац спада у ред једне од најуспешнијих и најпрофитабилнијих установа ове врсте у Србији. Пре десет година успоставили су рад одгајивачке организације, коју сточари познају као матичну службу.

Инжењер Драган Додић, руководилац ове службе истакао је да је основни циљ ове организације подизање производних карактеристика стада крава, оваца и коза. Сточари који тиме и вештачким осемењавањем добијају елитне примерке стада права на добијање подстицајних средстава из републичког буџета.

Пут до селекције најбољих примерака који дају веће количине млека и меса, је дуготрајан. Од грла без порекла  потребно је стићи  до оних која имају карактеристике одређене расе . Сваке године Ветеринарска станица Бујановац организује изложбу на којој произвођачи промовишу такве примерке. Тиме подстичу и друге да их достигну и да од њих набављају  приплод.

Ми смо у овчарству кренули са свега 200 грла а сада их на територији две општине које покривамо има хиљаду 195 грла расе Виртемберг. У козарству то су у 90 одсто расе Алпина и сада има око хиљаду и 100 грла. Код млечних грла говеда ради се о раси Сименталац, а само у 10 одсто гаји се црвени и црни Холштајн.

Сточари са 15 одсто од вредности подстицаја финансирају рад матичне одгајивачке организације у Ветеринарској станици Бујановац.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Превара: Блокирају рад Филијале ПИО великим бројем захтева - Радио Телевизија Врање https://t.co/jitd6OWy1H via… https://t.co/GntSlLJsYU
Градоначелник разговарао са радницима Геокс-а - Радио Телевизија Врање https://t.co/N8KWgeeGCS via @tripplesworld https://t.co/brqHWxkQ2I
Данас је Блага Марија - Радио Телевизија Врање https://t.co/XWgiSotuc9 via @tripplesworld https://t.co/R22RduNWk3
Follow RTV Vranje on Twitter