Македонски систем преселио Бујановац на Косово

Грешке на званичним документима нису неуобичајене, али једна која је померила границе је крајње дискутабилна. Зашто је у једном званичном документу који издаје орган Републике Македоније уписано да је Бујановац у саставу такозване Републике Косово то се не зна. Оно што је познато је, да се људи који живе у овој општини на крајњем југу Србије, питају имају ли разлога да брину због комшија из Македоније.

Горану Стевановићу из села Жбевац, Управа за матичну евиденцију у Скопљу, издала је извод из матичне књиге умрлих, на коме пише да је Бујановац у Републици Косово. Горан каже да је био и збуњен и уплашен. Тражио је извод умрлих за оца Душана који је 1984. године преминуо у скопској болници где је био смештене након саобраћајне незгоде која му се догодила код села Српска кућа у близини Бујановца.

„Када сам отишао по извод имао сам шта и да видим. На изводу је писало да је мој отац рођен у Бујановцу у Републици Косово. На питање зашто је тако, рекли су ми да је системска грешка. После тога сам дошао у Бујановац али мене и даље плаши да ли ми је овај документ валидан. Мене политика не интересује. Интересује ме само да ли ја могу са овим документом да остварим своја права пошто у изводу рођених мога оца пише да је он рођен у селу Јастребац СФРЈ ", каже Горан Стевановић.

Горан се са документом враћа у Србију, али уместо један мање има само проблем више. Подаци о месту рођења уписани на изводу умрлих који је издала Управа за матичну евиденцију у Скопљу и они који су на изводу рођених а издати су од матичне евиденције Републике Србије су у нескладу. Пита се Горан ко ће и да ли ће исправити грешку.

„Ја сам око 300 денара платио таксу, путне трошкове, значи опет сад морам да идем и како ћу и шта ћу не знам, ко зна да ли ће то моћи да се исправи", истиче Горан Стевановић.

Незванично сазнајемо да је овај случај изазвао пометњу и у Македонији. Случај ће, сва је прилика добити епилог након званичне преписке двеју суседних држава. За Горана Стевановића и сваког другог човека, који само жели да оствари своја права, остаје горак укус због ове мистериозне грешке у систему Управе за матичну евиденцију у Скопљу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 28 новембар 2018 14:50

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Превара: Блокирају рад Филијале ПИО великим бројем захтева - Радио Телевизија Врање https://t.co/jitd6OWy1H via… https://t.co/GntSlLJsYU
Градоначелник разговарао са радницима Геокс-а - Радио Телевизија Врање https://t.co/N8KWgeeGCS via @tripplesworld https://t.co/brqHWxkQ2I
Данас је Блага Марија - Радио Телевизија Врање https://t.co/XWgiSotuc9 via @tripplesworld https://t.co/R22RduNWk3
Follow RTV Vranje on Twitter