Одштампајте ову страницу

Општина Владичин Хан у врху по зарадама у округу

На традиционалној конференцији за медије председник општине Владичин Хан Горан Младеновић говорио је о пословним резултатима и плановима за идућу годину. Година на измаку била је година инфраструктурних улагања Значајна средства уложена су у путну инфраструктуру. Радило се паралелно у граду и у сеоским месним заједницама Најпоноснији су на податак да је незапосленост преполовљена, а да се у идућој години најављују нова запошљавања.

Владичин Хан дуго је био у категорији девастираних подручја и по зарадама био на зачељу, резултати су допринели да се то промени, каже први човек општине Горан Младеновић. Статистика је показатељ да је направљен искорак и када су у питању зараде и смањење незапослености:

"Бројке говоре да је дошло до додатног пада незапослености на територији општине Владичин Хан. Ове године је регистровано 1750 лица на евиденцији Националне службе за запошљавање. То значи да је број преполовљен, и из дана у дан се смањује. Из компаније Теклас имамо најаву да ће у идућој години запослити 350 радника, када на то додамо и остале привреднике који планирају да прошире производњу, тај број ће бити значајан".

Ако се погледају показатељи у просечним зарадама и ту се сваког месеца бележи раст, каже Младеновић. Често смо у врху на територији округа, али и у Србији и додаје:

"Раст зарада је у неким месецима највећи на територији републике Србије. Некада је то 11,5 процената, некада 11,2 , али је увек општина Владичин Хан у врху раста зарада у Србији."

Обраћа се пажња и на запошљавање и подстицај младих као и социјално угрожених категорија становништва. О томе је говорио заменик председника Владимир Костић. Он је рекао, да је ове године за реализацију локалног акционог плана за запошљавање обезбеђено је 28 милиона динара. Када се на то додају и средства Националне службе, то је око 33 милиона динара.

"Од наредне 2020. године сваки млади човек који заврши факултет и врати се у Хан имаће прилику да у току исте године добије шансу да заврши стручну праксу", каже Костић.

Младеновић каже да се у Хану и даље тешко живи, али да грађани осећају одређену сигурност, напредак, и имају вере да ће у годинама које долазе бити још бољих резултата.

Постављени су темељи за инфраструктурна улагања, даљи развој општине и то ће бити правац који ће следити. Посебан акценат биће стављен на реализацију два пројекта у наредним годинама.То је петља у селу Грамађе, која је у завршној фази и водозахват, односно водоснабдевање општине са Јелашничке реке.

Поносни су на подршку коју имају од државног врха, ресорних министарстава, донатора. Настојаће да оправдају поверење и грађанима пруже још боље услове за живот.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 30 децембар 2019 18:12

6 Коментара