Група грађана из Сурдулице покренула је иницијативу за постављање заставе Републике Србије на јарболу испред општинске зграде. Сурдулица је једина општина у Србији, како кажу, која има истакнуту народну и заставу Европске уније, а нема државну заставу Републике Србије.

Иницијатори акције упутили су допис општини Сурдулица у коме су објаснили своје разлоге и позвали се на Одредбу Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, по коме државна застава треба да се стално вије на главном улазу зграде државних органа. Предали су, симболично и две државне заставе Општинској управи, односно председници општине и председнику Скупштине општине, уз напомену да само треба да поступе по закону.

Грађанин Стојан Ивковић каже: ''У Сурдулици имамо једну несвакидашњу ситуацију. На згради општине редом се вијоре, народна застава (то је застава без грба, тробојка), општинска застава Сурдулице и застава Европске уније. Нема нигде државне заставе Републике Србије. Ако изузмемо морална и патриотска начела којима сви ми треба да се водимо и ослонимо се искључиво на Закон, Законом је јасно прописано да се пред сваком државном институцијом мора вијорити државна застава Републике Србије. Већ дуже време Општинска управа показује небригу о државним симболима. Пре неког времена, ова народна застава била је поцепана, они су данима пролазили поред ње, долазили на посао, нису је мењали, све док грађани нису поднели апел, када су заставу заменили новом, али су је ставили наопако, па је испало да се пред зградом општине Сурдулица налази Руска застава. На нови апел грађана она су је окренули и она стоји као што је данас, а све то време није било државне заставе испред зграде општине. Култ заставе широко је раширен у читавом свету и ја сам сигуран да од Прешева до Суботице не постоји ни једна Општинска управа испред које нема државне заставе осим овде у Сурдулици.''

Ивковић каже да и друге државе у свету које су кандидати за чланство у Европској унији, као што је и Србија, немају сигурно истакнуту само заставу Европске уније, већ и своју. У Сурдулици је другачија ситуација. Поред заставе ЕУ на јарболу се виори народна застава , а не државна застава Републике Србије како прописује члан 8. Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије. Он додаје да ово није политичка прича већ иницијатива грађана. Заменица начелнице Општинске управе у Сурдулици, Јасмина Марковић,   у својој изјави каже:

''Код нас је пре неколико година била истакнута државна застава са грбом. На иницијативу Горана Радојичића, грађанина општине Сурдулица, који је преставку упутио Влади Републике Србије, имали смо ванредни инспекцијски надзор, где је нама наложено да у року од 10 дана поступимо у складу са овим Законом и да применимо члан 28, тако што ћемо на јарболу да истакнемо народну заставу. Ми смо поступили у складу са предложеним мерама, обавестили управног инспектора да смо на јарболу поставили народну заставу, поступили по Закону и уместо државне заставе коју смо до тада имали, истакли народну. Државну заставу истичемо, такође на згради општине Сурдулица, али на дан државног празника и по престанку празника повлачимо је у просторије Општинске управе.''

Покретач  иницијативе Горан Радојичић каже да борбу са нелогичностима и кршењем закона у Сурдулици води већ дуго. Ово је само још једна у низу:

''Пошто сам ја водио поступке пред управним инспекторатом добио сам одговор да општина Сурдулица поступа у складу са Законом. Пошто се ради о Министарству за локалну управу и државну самоуправу, где је министар из редова СПС-а, наишли смо на зид ћутања и непоштовање Закона. Општинска управа се искључиво везује за оне чланове Закона који њима одговарају, али заборављају на члан 8. Закона и члан 41, да мора да, ако је истакнута нечија туђа застава, да стоји и државна застава. Ја сам за стандарде Европске уније, али мора на згради општине, у нашој држави, да стоји застава Србије. Ја ћу и даље да се борим све док не подигну заставу Републике Србије.'' 

Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије је јасан. У члану 8. стоји: Грб, односно застава стране државе могу се истицати у Републици Србији само уз грб, односно заставу Републике Србије, осим ако потврђеним међународним уговором није друкчије одређено. Чланом 41. предвиђене су казнене одредбе. Новчаном казном од 50 хиљада до 500 хиљада динара казниће се за прекршај правно лице, ако истакне грб или заставу стране државе у Републици Србији без истицања грба, односно заставе Републике Србије, осим ако потврђеним међународним уговором није друкчије одређено, стоји у члану 8. овог Закона. Грађани Сурдулице се питају, да ли су већ ушли у Европску унију, а да то не знају, или живе у некој другој држави, јер на општинској згради поред заставе ЕУ нема државне заставе Републике Србије како то Закон налаже.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено петак, 24 јул 2020 17:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter