Општина Сурдулица обуставила бесплатну ужину за ученике основне школе у Јелашници

Ученици основне школе Бора Станковић у Јелашници још увек нису добили бесплатну ужину. С обзиром на социјални статус ученика ове школе, који су претежно ромске националности, Општина Сурдулица је годинама уназад финансирала ужину, што је ове школске године изостало. Директор школе тврди да је два пута слао захтев општини.

Након смене пет директора основних и средњих школа у Сурдулици и постављања нових локална самоуправа почела је, како кажу новопостављени директори, да избегава обавезе које је прихватала у претходном периоду, и то баш у школама које су добиле ново руководство.

''Ученици основне школе Бора Станковић у Јелашници су годинама уназад добијали бесплатну ужину због њиховог тешког материјалног статуса. Већина деце, на жалост, јесу корисници социјалне помоћи. Из тог разлога је Општина сваке године обезбеђивала средства на основу којих су рађене јавне набавке на основу којих је деци дистрибуирана ужина. Све то је рађено до ове године док није дошло до промене директора ове школе,'' тврди директор ове школе Милош Стојановић.

Председница Општине Сурдулица, Александра Поповић, по питању бесплатне ужине каже: ''Годинама уназад директори школа знају и знали су како се финансирају бесплатне ужине за децу која потичу из социјално угрожених средина. На основу извештаја који нам дају учитељи и разредне старешине, а све то усмеравају ка директорима школа, директори школа се обраћају локалној самоуправи.''

Стојановић додаје да је 3. септембра упутио први захтев Општини: ''Ја сам упутио захтев Општини за наставак сарадње, са образложењем да знам да нису у законској обавези да финансирају ужину, али с обзиром да су финансирали свих ових година уназад, а да је исти материјални статус деце, ако не и гори, да наставимо са том праксом. Овде је око 80 посто ученика ромске националности. Мени до данашњег дана никакав одговор није стигао,'' објашњава Стојановић.

''Ми имамо Уредбу Кризног штаба, Уредбу струке која се бави спречавањем ширења епидемије и сходно томе ће локална самоуправа као и свих ових година улагати у бесплатне ужине и у сва социјална давања,'' наглашава председница Општине.

Директор школе додаје да је пре само пар дана упутио још један захтев, где је предао и петицију коју су родитељи потписали, где су сагласни да њихова деца примају бесплатну ужину и у време пандемије, као што су добијали претходних година. ''Чак су представници локалне самоуправе ишли до Ромске махале и рекли родитељима ''Ви ћете да добијете ужину ако нам помогнете да истерамо директора који је сад, што је крајњи безобразлук,'' истакао је Стојановић и на крају додао: ''Ја сам нашао спонзоре који ће финансирати бесплатну ужину, али мени сада треба јасна одлука локалне самоуправе, да ли они желе или не желе да сарађују по питању бесплатне ужине. Ако не желе нека пошаљу одговор на мој захтев и ја ћу деци сам обезбедити бесплатну ужину.''

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter