Санација клизишта у Хану

У насељу Пољана у општини Владичин Хан почела је санација клизишта. Ради се о озбиљној инвестицији, јер је захваћено више од 200 домаћинстава. Локална самоуправа издвојила је, за почетак, 10 милиона динара за решавање проблема у најугроженијем делу насеља.

Припреме за почетак радова трајале су дуго јер је санација клизишта најзахтевнији посао, кажу надлежни. Осим припреме пројектно-техничке документације, морала су да се издвоје средства за експропријацију земљишта и прибаве све потребне дозволе. Становници, који већ годинама имају проблема и гледају беспомоћно како им пуцају зидови и помера се земља испод кућа, не могу да поверују да ће одахнути.

Дејан Ристић каже: ''Куће су нам у хаосу, све је попуцало. Све је почело 95. године и сваке године попушта по мало. После сваке кише видимо промене. Кажу да ће са овим радовима сада да се заустави клизиште и захвални смо им на томе.''

У току је постављање више од 60 шипова који би требало да зауставе померање тла. Извођач радова каже да је реч о обимном и захтевном послу, али да ће проблем бити решен.

Рашо Радивојевић, извођач радова, изјавио је да радови иду мало спорије него што је динамиком предвиђено: ''Разлог је што смо наишли на непланиране проблеме. Када се ради у земљи никада се не зна на шта може да се наиђе. Завршава се постављање шипова, након тога крећемо садренажом. Одговрно тврдим да ће, када завршимо радове, проблем становника овог дела насеља бити решен.''

Улокалној самоуправи кажу да су свесни важности оваквих пројеката и настоје да грађанима изађу у сусрет и ако су за то потребна значајна средства. Апелују на становнике да сарађују јер ће само тако доћи до решења.

''Очекујемо да ће се на овај начин решити проблем становника средишњег дела насеља, који је и највише угрожен, односно највеће штете од клизишта су управо овде. Имали смо доста мука, имовинско- правних препрека, људи потпишу сагласност, па одустану, али сасвим сигурно завршавамо ову прву фазу и настојаћемо да обезбедимо средства и за друге делове насеља,'' каже Горан Младеновић, председник општине.

Младеновић најављује да ће за који дан почети санација још једног клизишта, које је још зхтевније, у насељу Кула, за шта ће имати помоћ предузећа Инфраструктуре железнице.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 13 новембар 2020 16:36

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter