Владичин Хан: Проблем паса луталица и даље нерешив

У општини Владичин Хан годинама уназад издвајају се значајна средства за плаћање одштета грађанима за ујед паса луталица. Решење проблема се не назире јер Хан нема азил за псе, па осим за одштете морају да се планирају средства у буџету и за приватне фирме које се баве уклањањем паса луталица са улица. 

Због уједа паса луталица у 2021. години у општини Владичин Хан,  у 30 судских предмета на име накнаде штете, исплаћено је 963.000,00 динара, а у вансудским поравнањима 180 хиљада. У овој години из буџета је издвојено већ  250 хиљада динара у исте сврхе потрдили су нам у Општинском правобранилаштву.

Када се на то дода и износ уговора, око милион динара, који општина на годишњем нивоу има закључен са једном београдском фирмом за уклањање паса луталица, то буде значајан износ. Међутим, решење проблема се не назире.

Многи су од овог направили добар посао, па их из године у годину уједају исти „комшијски“ пси. Није реткост да су поједини грађани више пута добијали одштету и себи обезбедили додатне приходе јер се у оваквим случајевима најчешће прибегава вансудском поравнању. У случају судског спора, сем за претрпљени страх и бол, постоји више додатних ставки за које оштећени могу да туже. Међутим, уз вештачење стручњака и судски поступак, цео процес траје прилично дуго, па је вансудско поравнање прихватљивије за обе стране и свакако јефтиније решење.

Висина накнаде штете по појединачном случају у судским поступцима исплаћује се у износу од 5.000 до 50.000 динара, а у вансудским поступцима у износу од 10.000 до 30.000 динара. Овај проблем протеже се годинама и не види се решење.То потврђује и Ненад Митровић бивши председник општине Хан.

 „Ја сам покушавао да се борим на различите начине, али нико нема разумевања. Системски је проблем, али нико не жели системски да решава проблеме, каже Митровић.

И подаци Државне ревизорске комисије указују да је проблем изражен. Од 2017. до 2020. године из буџета локалних самоуправа исплаћено је чак пет милијарди динара на име одштете грађанима због уједа паса.

Упркос чињеници да из године у годину постоји велики број одштетних захтева и да се грађанима исплаћује значајан новац, највећи број локалних самоуправа нема прихватилишта за напуштене животиње, ни одсек који се бави зоохигијеном , а по свему судећи неће ни имати у скорије време.

Проблем напуштених животиња не решава се ефикасно, што је и закључак ревизора, али и удружења која се баве заштитом животиња.

У Хану кажу да је број захтева мањи него ранијих година али ипак фигурира податак да више од 2 милиона динара пореских обвезника иде у нечији џеп.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 03 јун 2022 15:30

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Др Тања Милосављевић: „К'д се отиснеш у бел свет“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/s1n8NUYjlJ via… https://t.co/bO3V6WSAh2
Манић: Недостаје 200 до 250 паркинг места у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/g4Vd7DcKqt via… https://t.co/fMgtblnofF
Пазите коме дајете личне податке на интернету - Радио Телевизија Врање https://t.co/wIoTi2v35W via @tripplesworld https://t.co/REOzNxBUci
Follow RTV Vranje on Twitter