Спорт

Спорт

У Владичином Хану је почео са радом Женски кошаркашки клуб „Морава 21“. Идеја је потекла од кошаркаша Милана Миленковића и његовог друга Николе Благојевића, такође некадашњег кошаркаша. За две недеље се пријавило око 40 девојчица. Подршку је пружио Кошаркашки савез Србије чији су члан постали крајем августа и општина Владичин Хан.  

У Хану се до сада није играла женска кошарка, па су тако заљубљеници у овај спорт одлучили да и девојчицама пруже могућност да тренирају оно што воле. Тренинге воде Милан Миленковић и Наташа Станковић. Милан је дуго у кошарци. Актуелни је капитен Кошаркашког клуба „Морава“, доказао се у многим клубовима у округу и шире, а едуковао се и за тренера. Наташа је професор физичког васпитања у неколико школа у Хану, доказани педагог и омиљена у својој професији. 

"Упис вршимо од 8-18 година. Највише девојчица имамо узраста до 2011. и млађе, то је мини баскет. Имамо и млађе пионирке 2009. и 2010. годиште. Имамо у плану да у песпективи оформимо и сениорски тим од ученица средњих школа и да их на неки начин приволимо да се баве кошарком и одрастају уз једну здраву, спортску причу“, каже Милан Миленковић, тренер.

"Нисмо очекивали оволики број деце. Планирали смо да имамо две групе, али се сада отварају друга врата. Моћи ће да се оформи и сениорска екипа у догледно време, али нећемо журити са тим. Наш фокус су млађе девојчице и њихов развој", каже Никола Благојевић, председник клуба.

Милан и Никола у шали кажу да је још нешто било пресудно да почну ову лепу причу, а то је да обојица имају ћерке. 

Озбиљно, нису се надали оваквом одзиву, па сада настоје да обезбеде довољан број термина за тренинг. Корона мало ремети ствари јер су школе ограничиле број тренинга у њиховим салама, али надају се да ће се то убрзо решити на корист свих клубова, па и њих. Помоћ у организацији су пружили многи, од садашњих и бивших кошаркаша и тренера, преко пријатеља и љубитеља кошарке. Свима је циљ једно, а то је да децу одвоје од компјутера и телефона, да изађу из куће и да се баве спортом.

"Спорт на много начина помаже човеку. Спортски клубови васпитавају децу, припремају их за неке животне ствари. Не морају сви да буду спортисти или кошаркаши, кошаркашице, али се деца кроз спорт спреме за неке друге позиве. Ми се трудимо да им дамо неку врсту основе, базе, да сутра буду успешни, добри људи и да истрају у томе чиме се баве. Да имају здрав поглед на живот", истиче Миленковић. 

Успели су, и ако млади, да пријаве две генерације девојчица за такмичење већ у овој сезони. То су млађе пионирке, девојчице рођене 2009. и 2010. године и мини баскет до 2011. године. Немају велика очекивања, али желе да приуште деци да се што више играју и уживају на терену у том узрасту.

 

Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 16:41

Турнири у малом фудбалу у сеоским месним заједницама одвијају се предвиђеном динамиком и након смиривања епидемиолошке ситуације готово сва традиционална надметања су одржана или ће бити. Већник Ђорђевић наглашава да се у области спорта радило и у време короне и да је тај период искоришћен за писање пројеката.

Синоћ је завршен турнир у малом фудбалу у селу Нерадовац, а данас је на програму турнир у Ћуковцу. Улаже се у спорт и спортске манифестације подједнако на селу, као и у граду, а ради се и на побољшању спортске инфраструктуре.

''Мени је акценат на том спортском дружењу, односно да се људи и деца баве спортом, тако да смо и ове године, у тим отежаним околностима, полако се вратили у нормалу. Како сада чујемо, број заражених се повећава и можда ћемо опет морати да се ограничавамо са неким активностима, али мислим да како се број вакцинисаних буде повећавао, тако ће и наша безбедност бити већа, тако да се надам да ћемо до половине наредне године успети да кренемо и са несметаним одвијањем свих манифестација. Радује ме и да су ови турнири протекли у једној доброј и квалитетној атмосфери, можда пар њих није одржано ове године, али надам се да се већ следеће године вратимо у потпуности нормалном функционисању, '' каже већник за спорт Ненад Ђорђевић.

У спортску инфраструктуру улаже се континуирано, сеоски терени су већином сређени, ограђени, осветљени. У приоритету су четири терена која треба да се пресвуку новим асфалтом, а активности се реализују према плану и програму рада.

''Кад се окренемо иза нас много тих спортских терена је урађено, теретана на отвореном, дечјих игралишта, још много и треба да се уради и много тога има и још несређеног и то је чињеница, али се много тога и урадило. Једно по једно сваки терен може да се огради, осветли, среди. Ево сада смо расписали пројекат за изградњу мултифункционалног терена у Рашкој, у понедељак се завршава тендер, јавни оглас, вредност радова је око 6 милиона и 200 хиљада динара, тај део Рашке има око 5000 мештана, а ниједан спортски терен,'' додаје већник. 

Ово је трећи мултифункционални терен који подразумева изградњу терена за мали фудбал, кошарку и одбојку, на једном месту.

Ђорђевић додаје и да је посебно поносан на уређење градског стадиона, где је након сређивања самог стадиона и трибина, уређен и простор између, који је покривен бехатон плочама.

Он најављује даља улагања у спорт, уз акценат на велику помоћ државе и у овој области.

 

 

Вишеструко награђивани врањски маратонац Кристијан Стошић одржао је час здравља на Градском стадиону у оквиру манифестације "Дани Врања".

Претходно је билo најављенo предавање наше цењене маратонке Оливере Јевтић која је нажалост због изненадне повреде морала да одустане.

У току је традиционални ноћни турнир у футсалу ''Нерадовац 2021.'' Уназад година се одржава овај турнир, а од ове године и у новом руху.

Потрудили су се мештани да среде своје игралиште и комплетно побољшају амбијент. 

Ангажовали су се бројни мештани, спонзори, а помогао им је и град, и изграђене су трибине.

Након тога организовали турнир у малом фудбалу.

'' Пријављено је 12 екипа. Утакмице ће се играти сваке вечери наредних десет дана. На финалном дану биће организовани бесплатни тренинзи за најмлађе. Доћи ће тренери из кошаркашког и фудбалског клуба како би деци показали основе из тих спортова,'' каже Урош Илић, организатор.

Биће узбудљиво наредних дана на турниру у Нерадовцу, с обзиром на велики пријављених екипа и велико интересовање житеља Нерадовца.

Захвални су свима који су им помогли.

Последњи пут измењено понедељак, 23 август 2021 15:04

Други маратон у оквиру манифестације “Дани Врања”, чланови планинарског друштва “Железничар 2006” и љубитељи овог спорта су уживали у природним лепотама Бесне кобиле.

Планинари су стартовали код Планинарског дома „Драган Спасић“. Након тога су сви учесници уз подршку чланова планинарског друштва “Железничар 2006” кренули из Врања ка врху Бесне кобиле, чија је надморска висина 1.922 метара. По речима планинара, стаза је била средње тешка,  дужине 12 километра у оба смера.

Учествовало је 34. планинара, међу којима и девет бициклиста. Нашим планарима придружили су се и планинари из Куманова, Сурдулице и Пирота.

Домаћин планинарског маратона је Туристичка организација града Врања.

 

Страна 1 од 304

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Проценат новозаражених у Пчињском округу 35 % - Радио Телевизија Врање https://t.co/6cRR27UbYd via @tripplesworld https://t.co/qGchSgHiCH
Превентивна акција мамографских прегледа почиње у уторак, 28.септембра - Радио Телевизија Врање… https://t.co/9CW39zCKJh
Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Follow RTV Vranje on Twitter