Бициклом око света

Свој пут бициклом кроз свет и живот обједињен у трибини под називом ''Закотрљај ме око света'' у Врању је представила Снежана Радојичић. Ова храбра дама је по занимању професор књижевности, писац је и номад на бициклу, а на овом двоточкашу путује око света од 2011. године. Трибину су организовали град Врање и Спортски савез града Врања.

Од идеје да се путује око света до номадског начина живота. Тако Снежана Радојичић види свој пут на бициклу. У тренутку када је схватила да жели да живи слободно и то од писања, одлучила је да то и оствари тако што ће кренути у једну несвакидашњу авантуру, а то је пут бициклом кроз свет. То је за њу тада био начин да ради оно што воли, и да за то створи неисцрпну инспирацију.

''У првој тој књизи са путовања било ми је битно да испричам то како је дошло до одлуке, такође сам пратила емотивну причу између мене и тог човека са којим сам кренула, и све неке страхове, препреке, сва искушења кроз која сам пролазила, јер ја сам била апсолутни почетник у свему томе. У књизи ''Номад'' ја сам остала сама, пролазим кроз земљу о којој имам пуно стереотипа, како се ослобађам од њих и како рушим једно по једно од тих предубеђења, преко Хималаја и Гобија, акценат је опет на физичким напорима, јер сам прешла бициклом ту пустињу која је 1000 километара, најхладнија пустиња на свету. У Северној Кореји-путовање по земљи Кин Џонг Уна акценат је на томе да покушавам да не судим, пошто сам шест година у том делу света, све време се преиспитујем,  како је у далекоисточним културама. Померају се тежишта сходно томе шта ми је било занимљиво'', рекла је Снежана Радојичић, писац и номад на бициклу.

Каже да je путовање започела са партнером, а наставила самостално. Живот је на пропутовању научио пуно тога, а пре свега да све што нам је потребно стаје у две бисаге, да нам је за живот неопходно јако мало, а сви имамо навику да беспотребно гомиламо ствари. У почетку се јако бојала, али су јој страхови помогли да помери своје границе и настави свој пут ка зацртаном циљу.

''Једноставно се моја персперктива променила, ја имам сваки дан нај, ја у једном дану некад имам догађаја који су раније стајали у годину дана мог живота, или нечијег конвенционалног живота и онда је мени јако тешко да издвојим шта је ту најтеже, не знам у ком смислу. Ако је у физичком онда је то свакако прелазак Хималаја или пустиње Гоби, ако је у емотивном онда је то када ме оставио партнер с којим сам кренула на пут око света, ако је у неком везаном за истрајност, онда је писање те прве књиге, што ми је одузело неких шест месеци седења након пуне три године континуираног кретања'', додаје  Снежана Радојичић, писац и номад на бициклу.

Трибину ''Закотрљај ме око света'' организовали су град Врање и Спортски савез града Врања.

''Ступили смо у контакт са њом и сматрали смо да сви могу да виде како може да се бави спортом и када нису велика материјална средства у питању, како то може да изгледа на другачији начин и колико ту може бити дражи и ужитака, а кроз сасвим слободно обичних ствари, односно потребан вам је само један бицикл'', истиче Ненад Ђорђевић, већник за спорт.

Снежана каже да има материјала за десет година писања. Она је објављивала књиге и пре свој путовања на бициклу, али је ово путешествије променило и њен начин писања, али и њу саму. Каже да брже путује него што пише, тако да има да каже још много тога у неким будућим књигама.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 30 децембар 2018 17:44

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Више отворених, него затворених фирми у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/2lD4aV6E4f via @tripplesworld
Ученици полагали комбиновани тест - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZWvXjIImpI via @tripplesworld
Нема више листе чекања за уградњу вештачког кука - Радио Телевизија Врање https://t.co/0aQkUEZCk0 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter