У току изградња спортских терена у селу Жапско

У селу Жапско ускоро ће бити завршени радови на изградњи мултифункционалног терена поред основне школе. Тиме ће бити решен вишедеценијски проблем мештана села Горње и Доње Жапско чија деца нису имала адекватан простор ни за извођење редовне наставе физичког васпитања.

Град Врање, у склопу пројекта уређења игралишта за децу у сеоским и градским срединама, предвидео је изградњу терена за фудбал, кошарку, одбојку и уређење околног простора.

Вредност радова у селу Жапско и терена у селу Црни Луг који се паралелно раде је 10 милиона динара.

Изградња терена у селу Жапско је у току. Временске прилике баш и не иду на руку, али се сви надају да ће радови бити завршени ускоро. Мештани свакодневно баце поглед како то напредује и кажу да једва чекају да прошетају по асфалту. Радују се и млади и стари, дуго су чекали на тај догађај.

Никола Стојменовић из овог села каже да до сада нису имали терен. Сада добијамо нови и срећни смо сви, овде је било само камење, није могло да се игра уопште. Ишли смо у друга села, никада нисмо овде могли да се играмо.

Ово за децу највише треба и за младе и за старе. Игралиште је било у катастрофалном стању. Ишли смо у друга села да играмо фудбал, оставимо своје, па идемо код других. Овако нешто увек треба   каже Горан Костић.

Весна Стојилковић има петоро унучади. Живи преко пута игралишта и каже да ће, када се простор уреди моћи да их пусти да се играју, али да и она сама прошета.

Раније је ту био травњак, па су се деца и играла. Са изградњом пута, терен је посипан туцаником и више није могло да се уђе. Деца су по њивама морала да наставе да се играју. Имамо пуно деце и жао нам је да поред оваквог простора немају где да оду, каже Весна.

Изградња овог, као и игралишта у Црном Лугу планирана је градским пројектом који се спроводи већ неколико година у свим месним заједницама где је то могуће и где су потребе мештана евидентне, каже Ненад Ђорђевић, градски већник. Овај терен ће користити око 500 мештана села Горње и Доње Жапско, али и сви други који то желе.

Претходно стање у коме се терен налазио није било безбедно јер је био посипан туцаником. Урадили смо пројектно- техничку документацију за ово и село Црни Луг и биће то лепи терени. Овде је предвиђено да буду постављени голови, кош и мрежа за одбојку. Уредићемо све да би деца могла безбедно да се играју. Наша је замисао уједначавање услова за живот како у граду, тако и селу, каже ђорђевић.

Он додаје да ће се уредити и терен испред вртића који је поред игралишта. Он је био урастао у траву, као и простор испред школске зграде.

У будућности, о дечјим игралиштима ће се водити посебна пажња, јер је ова област регулисана новим законом о спорту, истиче већник.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 09 јун 2020 16:53

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter