Култура

Култура

Вечерас у великоj сали Галериjе Народног музеjа у Врању у 19 часова биће отворена групна изложба слика и скулптура под називом „Стања”.

Отварање изложбе омогућено jе уредбом Владе Србиjе о раду институциjа културе да се у затвореном простору могу наћи наjвише до 10 особа поштуjући мере заштите, наводе из Галериjе Народног музеjа.

Изложба ће бити отворена до 25. августа. Због постоjећег епидемиолошког стања, радно време Галериjе Народног музеjа организовано jе на следећи начин: у понедељак Галерија је затворена за посетиоце, од уторка до петка отворена је у времену од 8 до 11 и од 17 до 20 сати, а у дане викенда од 10 до 14 сати.

Последњи пут измењено уторак, 04 август 2020 13:44

Библиотека Бора Станковић очекује око 1500 нових наслова који ће обогатити библиотечки фонд. Кажу да су ових дана најчитанији трилери, а да деца  читају лектиру.

У ситуацији када се боримо са корона вирусом сви су свој рад прилагодили новонасталој ситуацији. У библиотеци Бора Станковић поштују се све мере заштите.

Још увек не пуштамо читаоце у фонд. Књиге које враћају морају да одстоје одређено време, да би могле опет да се користе, из предострожности, али имамо доста књига које могу да виде и изаберу, а ако траже неки конкретан наслов колегинице ће им пронаћи то. Потшују се све мере заштите, мерење температуре, дезинфекција, а једном недељно се простор дезинфикује, каже Александра Антић, библиотекарка.

Од наслова највише се траже трилери, шведска и италијанска књижевност. Од нових наслова наших аутора Антићева препоручује Срђана Ваљаревића и књигу ''Комо'', као и Милана Ст. Протића и наслов ''Земља Виљема Тела.'' Међу новим издањима нашли су се ''Фантом из опере'' и ''Тајне славних Срба.'' Најмлађи чланови библиотеке читају лектиру, а поново су актуелни и сви делови Хари Потера.

Александра Антић додаје да је читање лек за душу у свако време, а посебно сада када смо свакодневно затрпани негативним информацијама.

Треба променити мисли, бавити се неким хобијем, спортом, читати, као и у свако време, не само у време короне, а сада посебно, како бисмо сачували своје психичко здравље и што мање оштећени изашли из свега овога, каже Антићева.

Очекује се да ових дана стигне око 1500 нових наслова из Народне библиотеке.

Последњи пут измењено среда, 29 јул 2020 14:15

Награда Златно перо коју додељује Српско лекарско друштво ове године отишла је у руке докторке Марине Ј. Јањић за монографију ''Пуне руке живота – гинекологија и акушерство Врања у матици времена''. Ова награда додељује се годишње аутору најбољег научног рада у историји српске медицине.

Докторка Јањић специјалиста је гинекологије и акушерства, а награђену монографију издала је прошле године.

''Монографија ''Пуне руке живота'' отргла је од заборава многе догађаје и људе, а како су истакли стручњаци пуна је фактографских чињеница, те ће допринети проучавању медицине, гинекологије и акушерства, али и историји завичајне медицине.

Примаријус доктор Марина Ј. Јањић истакла је да је циљ монографије да прикаже развој гинеколошко-акушерске мисли и праксе у врањском крају од немањићког времена до данашњих дана.

"Ова књига је настала из потребе да се сачува од заборава, као драгоцено искуство, све оно што су самопрегорно генерације лекара - гинеколога-акушера, неонатолога, бабица и немедицинског кадра у врањској гинекологији чинили, "дочекујући" нове Врањанце и Врањанке, радујући се њиховом првом плачу," истакла је докторка Јањић на промоцији ове монографије.

''Сматрам да је ово начин и да им одам признање и захвалност, јер су они део свог живота уградили у развој овог Одељења поштовањем прошлости, претходника и учитеља, такође сматрам да моја професија обезбеђује себи будућност'', изјавила је прим. др Марина Ј. Јањић, ауторка.

Докторка Марина Ј. Јањић рођена је у Владичином Хану, основну и средњу школу завршила је у Врању, а Медицински факултет у Нишу, где је завршила и магистарске студије. Специјалистичке студије гинекологије и акушерства завршила је 2000. године, од када ради на Одељењу за гинекологију и акушерство врањске болнице. Има звање примаријуса.

Поред лекарске праксе бави се научно-истраживачким радом и историјом књижевности.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 27 јул 2020 14:00

Опредељен за модерно, али увек ослоњен на предање, признати српски песник и приповедач, Благоје Савић, који живи и ради у Врању већ две деценије, припрема нову збирку песама. Савић је гостујући у програму Радио телевизије Врање говорио и о раду Удружења књижевника Врања чији је члан . До сада је објавио десетак запажених  издања, а под називом „Закључај прах“ и збирку изабраних песама. У Удружењу књижевника Врања ради на афирмацији писаца чија дела још увек нису објављена.

 

Кроз стихове трага за сопственом мером и усмерава критички израз ка  лошој стварности, стоји у рецензији Савићеве збирке песама „Два ваздуха“, изашлој прошле године у издању Удружења књижевника Врања. Песничка душа никада не мирује и онај ко се озбиљно посветио поезији нема му повратка, каже Савић потврђујући да припрема нову збирку.

''Имам неколико рукописа, али се то стално мења, то је врење у песнику. Док збирка не буде савршена, песник не дозвољава да стихови остану онакви какви су првобитно настали. Има и песника који се љуте и тешко пристају да нешто промене, али када пристану на промену, после протока времена су задовољни,'' објашњава Благоје Савић.

 Као афирмисани песник, али и као професор књижевности, Благоје Савић ради на едукацији млађих стваралаца у Удружењу књижевника Врања.

''Ако рукопис има неку вредност, онда вреди радити на њему даље. Ту су чланови овог удружења који усмеравају ствараоца, дају предлоге и примедбе, имају  контакте са писцима са којима сарађују и који такође помажу. И многи велики писци дају колегама рукописе да их прочитају и процене, па и око самих наслова су се водиле праве битке, јер је и назив дела веома важан,'' каже Савић.

Поезија Благоја Савића препознатљива је по аутентичном лирском изразу, „који чини маркантни репер у савременом српском песништву” оцена је Миљурка Вукадиновића једног од рецензената његове збирке песама „Два ваздуха“.   

 

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено петак, 24 јул 2020 15:37

 

Млада песникиња Теодора Илић из Владичиног Хана ,од јесени гиманзијалка у Врању , од самих почетака књижевног стваралаштва привлачи пажњу јавности.

Прву књигу издала је са свега 12 година, а недавно је из штампе изашла њена друга књига   „Жубор јужних рима“.

Теодора чита део родољубиве песме „Оловко не ћути“.

 Песма „Оловко не ћути“  из родољубивог је опуса у новој књизи Теодоре Илић. Занимљиво је да  управо ова тема заокупља пажњу младе песникиње, чиме се и на тај начин издваја у својој генерацији.

Теодора Илић сматра да сваки човек у једном тренутку мора да препозна  родољубље у себи. Тај тренутак је код ње наступио веома рано и најчешће пише песме на ту тему, али и на дијалекту који се, каже, често користи у подсмешљивом маниру.

Теодора Илић  је вишеструко награђивана песникиња.

Њена поезија је зрела, а њен таленат препознат у стручним круговима.

Ипак, она пуно ради на свом образовању, доста чита, али и ослушкује препоруке признатих српских песника са којима се среће на такмичењима и књижевним колонијама.

Теодора Илић каже да ће се руководити и препорукама угледних песника да  не пише на задате теме, већ пре свега о ономе што њу интересује и привлачи.

А писање на дијалекту остаје њена велика љубав јер, сматра да морамо да чувамо и негујемо ову особеност нашег језика која представља право богатство.

 

Последњи пут измењено петак, 10 јул 2020 16:15
Страна 1 од 230

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter