Култура

Култура

На иницијативу  15-так пријатеља из насеља Чешаљ, на зиду зграде некадашњег одељења неурологије у Врању освануо је мурал који одушевљава пролазнике. Стефан Слеш, познати врањски уметник насликао је мурал и оставио свој печат, а његови пријатељи прикупили су средства и уређују простор испред мурала.

У време када лоше информације много лакше нађу пут до јавности, један овакав поступак одушевио је све који су ових дана пролазили овим делом града. Млади уметник Стефан Стојановић, познатији као Слеш, одлучио је да још једном покаже свој раскошни таленат, насликавши мурал на зиду зграде старе неурологије.

"Сликам манастир Грачаницу из неког одређеног угла који је погодан за овај зид. Циљ је да оживимо средину и неке делове града који су руинирани. А све у циљу неговања српске традиције и историје."

Стефан је  дипломирани графички дизајнер и главни је „кривац“ за све мурале у граду. Осим тога, његова велика љубав су и графити и тетоваже.

За израду овог мурала било му је потребно 5 дана, упркос лошем времену. Никада се не зна унапред колико ће трајати израда, то зависи од много фактора. Зато се труди да ради са квалитетним материјалима.

"То су шпанске монтане са којима сликам и баш су намењене за сликање мурала и графита. Боје су максимално трајне и не утиче на њих готово ништа, осим ако се површина на којој се ради не уруши. Генерално ни киша, ни снег, ни сунце јој не могу ништа, односно не бледи."

Ипак, најважније је да све испадне како треба и да се то допадне људима А реакције су заиста фантастичне. Људи застају, честитају му. Каже да је задовољан оним што су побудили код грађана, што је и била поента.

Треба истаћи да је ова комплетна акција грађанска иницијатива. Друштво из насеља Чешаљ одлучило је да осим мурала уреди и простор на углу улица Дунавске и Боре Станковића који ће добити потпуно нови изглед.  Ту ће до краја недеље бити паркић са клупицама и расветом  све захваљујући њиховој организацији.   

Ово није прва акција ових младих људи. Пре 2 месеца уредили су још један мурал у улици Лењиновој са ликом Милоша Обилића.

Ипак, на ову данашњу причу бачена је сенка, јер су наше нарави поново дошле до изражаја. Стефану је док је радио и снимао свој рад, неко украо мобилни телефон. Сваки коментар на овакав чин, је сувишан.

Последњи пут измењено понедељак, 01 јун 2020 15:49

Уз подршку ресорног министарства и локалне самоуправе, у Народном музеју биће постављена етнолошка збирка, а у објекту Харемлука, археолошка и историјска збирка, најавио је директор музеја Саша Стаменковић.

Почев с краја 2016. године па све до данас, град и Народни музеј континуирано раде на обнови значајних објеката културе у граду. Након обављене санације и реконструкције објекта самог Народног музеја, град  и музеј добили су значајна средства, укупно 24 милиона динара за постављање сталне етнографске збирке.

Директор Народног музеја Саша Стаменковић  рекао је да се не ради само о уређењу ентеријера и  намештаја у објекту музеја. Ради се о пројекту који је много шири, јер у објекту подигнутом 1765. године стално морају да се раде неке поправке.

Од највећег је значаја то што је републичка Дирекција за имовину вратила  на управљање граду, односно музеју зграду Харемлука, где предстоји санација кровне конструкције. Ово здање представља целину са зградом Селамлука.

Стаменковић каже да су у ходу променили идеју поставке, те ће етнолошка збирка самостално бити постављена у згради Народног музеја, а у објекту Харемлука биће распоређене археолошка и историјска збирка.

Очекује се да прва фаза постављање сталне етнографске збирке буде завршена до краја ове године.

 

Последњи пут измењено петак, 29 мај 2020 16:07

Гледаоцима ће бити враћен новац за све неискоришћене, купљене улазнице за представе врањског позоришта.

Планиране представе нису одигране због ванредног стања и епидемије.

Средином јуна завршава се ова позоришна сезона, а глумачки ансамбл почиње са пробама 1. августа.

У припреми су две представе чија се премијера очекује на јесен. Иначе, ентеријер позоришта у потпуности је дезинфикован.

 

Преко Министарство културе  и одговарајућих конкурса, ових дана град Врање подржан је са укупно 24 милиона динара, како би се, након ентеријера, у потпуности завршило унутрашње уређење Народног музеја.

Град Врање наставља да систематски решава проблеме у култури везане за реконструкцију најзначајнијих објеката. Након  обнове позоришног здања и постављања кинопројектора, као и реконструкције музеј куће Боре Станковића, дошло се до ентеријера и етнолошке поставке у Народном музеју.

Градска већница Зорица Јовић истакла је да је Град Врање добио је 24 милиона динара за постављање и уређење етнолошке збирке у објекту Народног музеја, односно Пашиног конака. Министарство је у ове сврхе одобрило 12 милиона динара, а са 6 милиона пројекат је подржан кроз  програм „Градови у фокусу“, и исто толико је добио музеј путем конкурса. У току је припрема документације за расписивање тендера.

И Министарство и локална самоуправа у Врању сагласни су да добијена средства морају да буду усмерена у један пројекат, како би посао до краја био завршен. То је значајно и како би  туристичке и кулктурне потенцијале учинили видљивим. То можемо због изузетног положаја који град има на Коридору 10.  

Већница Зорица Јовић напоменула је да је пројекат поставке етнолошке збирке урађен прошле године. Запослени у музеју су томе максимално посвећени а сада се расписује тендер, и очекује се да сав посао буде завршен до краја ове године.

У даљим плановима ресора за културу градске управе су, поред осталог, и  обимни  послови на уређењу Прибојчићеве куће, где се ради на сређивању дворишта.

На конкурсу Министарства културе и информисања „Градови у фокусу 2020“, Град Врање добио jе средства у висини од 6 милиона динара за проjекат ,,Старо, старо ми даjте, оно што мирише на сув босиљак”.

,,Након реконструкциjе зграде Народног музеjа, аплицирали смо за средства за унутрашње уређење сталне поставке ове установе културе. 

Ово су веома значаjна средства коjа ће омогућити враћање сталне поставке са експонатима из етнолошке збирке из периода од 18. века до данашњих дана.

На таj начин Народни музеj биће потпуно уређен и представљаће репрезентативану установу културе нашег града.

Овим jе Министарство културе jош jедном  показало да брине о развоjу културе нашег града”, рекао jе градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

 

Последњи пут измењено уторак, 19 мај 2020 15:13
Страна 1 од 228

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter