Култура

Култура

У оквиру обележавањa „Светосавске недеље“, вечерас jе у Позоришту „Бора Станковић“ изведена представа „Принц се неће вратити“, по тексту Зорана Стефановића, у режији Драгана Живковића Дургета.

Представа се бави оним тренутком у животу Растка Немањића, када он размишља да ли да седне на престо или крене другим путем, другим речима био је ово час историје за све присутне у сали.

''Светосавска недеља '' биће настављена сутра, када ће у сали Позоришта наступити вокална група „Константин”. Почетак је заказан за 19 сати. 

Подсећамо, заинтересовани ову манифестацију могу да прате и преко званичне феjсбук странице ,,Светосавска недеља 2022.''

Последњи пут измењено субота, 22 јануар 2022 19:31

Због великог интересовања публике филм Огњена Јанковића ,,Златни дечко’’, биће приказан у сали врањског позоришта и сутра, 18. јануара, у термину од 21 сат.

У 90 минута филма представљена је прича о Денису Марковићу, младом талентованом фудбалеру, проблематичног темперамента, који од ране младости, због свог талента, постаје мета различитих интереса. Ово је прича о новом Марадони и о томе где вас све може или не може одвести таленат. Ово је прича о другој шанси… Главне улоге тумаче Денис Мурић, Андрија Кузмановић и Игор Бенчина.

Карте по цени од 350 динара могу се купити на билетарници позоришта.

Синоћ је у позоришту Бора Станковић у Врању премијерно изведена представа ''Окамењено море'' у режији Стевана Бодроже, по тексту Велимира Лукића, пред пуном салом театра.

Са нестрпљењем је врањска публика дочекала премијеру представе домаћег театра ''Окамењено море'', након што је више пута одлагана. И она је у виду короне и повреда имала свог Тројанског коња, али одушевљење међу глумцима није спласнуло, напротив.

-Јако је захтевно, на почетку проба дошао нам је лектор, професор Ратко Кнежевић и он је сам рекао ''ви сте јако велики залогај ухватили.'' То нас  је у том тренутку мало поколебало, али како је време пролазило, сигурни смо да смо дорасли овом задатку, каже глумица Кристина Јањић - Стојановић.

Јесте митолошка прича, али мало разбијамо мит о рату, о томе да ли је заиста рат покренут због Хелене, или су  обесни мушкарци због похлепе и жеље за моћи покренули рат, каже гостујућа глумица Петра Димитријевић.

Играти антику, па чак и у овој модерној верзији каква је наша, је свакако највећа одговорност, Овом представом смо доказали да смо један од најбољих и најачих ансабала у Србији, каже глумац Марко Петричевић.

Глумци кажу да су подигли своје капацитете за неколико нивоа и зато се на ову представу баш рачуна у будућности у фестивалском смислу.

-Ми ове представе радимо за нашу публику и први циљ нам је да наша публика буде задовољна, каже директор позоришта Ненад Јовић.

Пратим врањско позориште 20 година и гледао сам њихове изванредне представе. Права је срећа што су добили нову зграду, али и док су радили ван позоришта имали су великог успеха, каже Мирослав Радоњић, директор директор Стеријиног позорја из Новог Сада.

Ја сам радио са стварно даровитим и креативним људима конкретно у овом позоришту, са којима ми је било задовољство да радим, каже режисер Стеван Бодрожа.

Ради се о представи у којој је текстописац Велимир Лукић савремене догађаје пребацио у време Тројанског рата. Ово је представа какву до сада врањски ансабал није играо.

 

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 13 јануар 2022 14:06

На репертоару врањског биоскопа, у великоj сали Позоришта ,,Бора Станковић’’ у суботу, 15. и у понедељак, 17. jануара, су по два остварења. У термину предвиђеном за наjмлађе гледаоце, од 12 сати, jе анимирана породична авантура под називом ,,Певаjмо 2’’.

У вечерњим терминима од 18 и 21 сат jе ново остварење домаће кинематографиjе, филм ,,Златни дечко’’, коjи иначе од данас почиње да се приказуjе у биоскопима широм Србиjе. Филм jе прича о Денису Марковићу, младом талентованом фудбалеру, проблематичног темперамента, коjи од ране младости, због свог талента, постаjе мета различитих интереса. Ово jе прича о новом Марадони и о томе где вас све може или не може одвести таленат. Ово jе прича о другоj шанси…

Главне улоге тумече Денис Мурић, Андриjа Кузмановић и Игор Бенчина.

Карте по цени од 350 динара могу се купити на билетарници позоришта.

 

Последњи пут измењено четвртак, 13 јануар 2022 12:04

Пред врањском публиком вечерас је премијерно изведена представа ''Окамењено море'', у позоришту ''Бора Станковић''.

Овим извођењем почео је живот представе од које се очекује да представља врањски театар на фестивалима током године.

Мит на даскама које живот значе о Јелени, Троји, Агамемнону и осталим јунацима, по тексту Велимира Лукића и из визуре режисера Стевана Бодроже, имао је свог Тројанског коња.

Премијера представе је одлагана чак три пута, због короне и повреда, али је вечерас коначно заживела.

Донела је глумачкој екипи, како кажу, један нови. виши ниво уметничког израза и угао рада. 

 

Страна 1 од 264

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Локална самоуправа определила још 3 милиона динара за Фонд за подстицај развоја пољопривреде - Радио Телевизија Вра… https://t.co/M5f9LZMMTz
Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Follow RTV Vranje on Twitter