Споменици културе-најављена финансијска помоћ

Споменици културе из Отомонаског наслеђа у Врању, представљају мост који ће повезати  југ Србије и туристе и привреднике Турске. Из амбасаде Турске већ је најављена  финансијска помоћ у обнови Пашиног конака, Амама и Белог моста.

 

 

Богато културно наслеђе из доба Турске империје:  Пашин  конак, Хамам и Бели мост , град је очувао у складу са финасијским могућностима. Током недавне посете, турски амбасадор Мехмет Кемал Бозаи, био је изненађен да такви споменици културе још увек постоје на овом подручју. Најзначајнија је договорена  помоћ у њиховој обнови.

Град је од републичке Дирекције за имовину тражио да Харемлук буде дат на коришћење Народном музеју, а евентуални закупац имаће обавезу да одржава комплекс. Проблем код свих објеката је обнова, али и одржавање. Уз све то, очекује се да ће географски положај Врања у близини најважнијих саобраћајница допринети и развоју туризма и привреде уопште. Остаје нада да ће започета прича о наслеђу из доба Османлија на југу Србије довести, између осталог, и турске инвеститоре у области привреде.

                                

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 21 јул 2015 13:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Без жртава короне у Србији. Још 34 нова случаја вируса ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/mdpUuOXkWo via @tripplesworld
Земља сува – овогодишњи приноси биће умањени - Радио Телевизија Врање https://t.co/Rr8Z9xj3cn via @tripplesworld
Глигоријевић: Круна нашег рада пројекат „Унапређење тржишне и пословне способности станара у оквиру инкубатора“ - Р… https://t.co/sY5xNT6NYj
Follow RTV Vranje on Twitter