Представљено дело Мила Ломпара "Дух самопорицања"

''Дух самопорицања'' назив је дела Мила Ломпара које је представљено у оквиру ''Борине недеље''. Изашла је из штампе за прошлогодишњи сајам књига, а ово је њено друго представљање у Србији. На промоцији су осим аутора о књизи говорили Радивоје Микић и Бојан Јовановић.

Нови наслов Мила Ломпара ''Дух самопорицања '' узбуркао је српску културну јавност, као књига која се бави питањем колективног идентитета, рекао је представљајући роман књижевни критичар Бојан Јовановић. У пет тематских делова утврђује чињенице о једном делу српске интелектуалне елите која у различитим историјско-политичким облицима, али једнака по идејном садржају, напушта српску културну политику и приклања се другој, пре свих хрватској. У садејству југословенства и комунизма, а посебно титоизма, расцветаће се српски дух самопорицања.

Антисрпски и несрпски облици културне политике продиру у српску јавну свест, без видног напора да се српско становиште одбрани од несрпских насртаја. А туђа настојања да се преузме део српске културне традиције, да се култура сведе на оно што је србијанско од Београда до Врања, да се стваралачко искуство наше нације ограничи, има дубоке корене у прошлости, наглашава аутор Мило Ломпар.

По многима ''Дух самопорицања'' Мила Ломпара је својом озбиљношћу, одговорношћу и поткрепљеношћу чињеницама прави допринос настојањима да се српска интелигенција суочи са самом собом и својим задацима, а то су борба за истину и ''српско становиште''.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 28 март 2012 13:13

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter