"Иво Андрић у допломатији" изложба Историјског архива

''Иво Андрић у дипломатији '' назив је изложбе коју је приредио Историјски архив ''31. јануар'' у Врању у склопу обележавања свог јубилеја, пола века рада. Поставку из Архива Југославије отворио је директор ове институције културе Миладин Милошевић.

Изложбу '' Иво Андрић у дипломатији'' Архив Југославије приредио је поводом два јубилеја Иве Андрића, 50 година од како је добио Нобелову награду и 100 година од објављивања првог књижевног рада. Поставку је у Галерији Народног музеја отворио Миладин Милошевић, директор Архива Југославије. ''Андрић није само велико име наше и светске књижевности, већ је и личност међународног политичког живота и дипломатске историје'', рекао је Милошевић отварајући изложбу.

Иво Андрић богато искуство у дипломатији стекао је службујући у осам држава и десет градова. Кроз изложбене документе и фотографије приказан је пут Андрића у дипломатији од почетка службовања 1920. године у Ватикану, где је постављен за вице конзула треће класе. Следе премештаји и нова постављења у Букурешт, Трст, Грац, Београд, Марсеј, Париз, Мадрид, Брисел, Женеву и Берлин. Са њима су дошла и унапређења у служби и успон на дипломатској лествици до помоћника министра иностраних послова Краљевине Југославије. Иво Андрић каријеру је завршио у звању опуномоћеног министра и изванредног посланика у Берлину, 1941. године. Пензионисан је те године решењем Министарског савета Краљевине Југославије.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 04 мај 2012 15:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Новинарима представљен програм отварања и ентеријер обновљеног позоришта - Радио Телевизија Врање https://t.co/tOeidzYSYv via @tripplesworld
РАДОСТ: У врањском породилишту 89 беба више него прошле године - Радио Телевизија Врање https://t.co/5LeZ3Lc6dV via @tripplesworld
Ниче теретана на отвореном у насељу Виктор Бубањ - Радио Телевизија Врање https://t.co/rZPvRUuTXR via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter