Врање у "Ноћи музеја"

Несумњиво је да је Ноћ музеја најмасовнија културна манифестација у Европи и свету. Преко шездесет европских држава  и више од 1900 музеја у овом тренутку део је Ноћи музеја, рекао је отварајући манифестацију директор Народног музеја у Врању Слађан Ивановић. У Србији се Ноћ музеја организује већ девети, а у Врању пети пут.

Подсећање да и наш град има шта да понуди када су музејски експонати у питању, али и децентрализација културе циљеви су ове манифестације.

Након отварања у великој сали Галерије Народног музеја концерт на клавиру  имала је бивша ученица Музичке школе ''Стеван Мокрањац'', Стефана Ивковић. Истовремено посетиоци су били у прилици да у малој сали разгледају  изложбу карикатура  Марка Стајића из Врања и поставку фотографија и докумената ''Иво Андрић у дипломатији''. Могли су и да чују због чега је значајна пушка ''Маузер К 98к'' која се налази у историјској збирци Народног музеја. ''Прибојско благо'' назив је поставке из нумизматичке збирке  Народног музеја  која је у овој ноћи представљена јавности.

У Музеј кући Боре Станковића  глумци позоришта изводили су мантафе из представе ''Стари дани''. У том простору  приказиван је и филм ''Старо Врање''  и отворена  поставка фотографија ''Борино Врање у 19 веку'' из фундуса Историјског архива ''31. јануар''.  Време је ишло на руку организаторима тако да су посетиоци континуирано долазили и разгледали експонате.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter