Ноћ музеја пети пут у Врању

У Ноћи музеја, најмасовнијој културној манифестацији у Европи и свету, објекте Народног музеја у Врању обишло је 3 хиљаде 588 посетилаца. За неких пет стотина више у односу на прошлу годину, тако да организатори немају разлога да буду незадовољни.

Преко шездесет европских држава и више од 1900 музеја били су део Ноћи музеја, рекао је отварајући манифестацију директор Народног музеја у Врању Слађан Ивановић. У Србији се Ноћ музеја организује већ девети, а у Врању пети пут.

Иако Врање има само један музеј, за разлику од већих градова, ипак је у сва три објеката организован разноврстан програм. У великој сали Галерије Народног музеја концерт на клавиру одржала је бивша ученица Музичке школе ''Стеван Мокрањац'', Стефана Ивковић. Истовремено посетиоци су били у прилици да разгледају две изложбе, карикатура Марка Стајића из Врања и поставку Иво Андрић у дипломатији. Такође, могли су и да чују због чега је значајна пушка ''Маузер К 98к'' која се налази у историјској збирци Народног музеја. ''Прибојско благо'' назив је поставке сребрног новца из нумизматичке збирке Народног музеја која је у овој ноћи представљена јавности.

Највише посетилаца, 1920, било је Музеј кући Боре Станковића где су глумци позоришта изводили мантафе из представе ''Стари дани''. Ту је приказиван и филм ''Старо Врање'' и отворена поставка фотографија ''Борино Врање у 19 веку'' из фундуса Историјског архива ''31. јануар''. Време је ишло на руку организаторима тако да су посетиоци континуирано долазили и разгледали експонате.

Лепу слику у овој ноћи оставили су организовани доласци најмлађих основаца са својим учитељима.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 21 мај 2012 14:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter