Отворена изложба посвећена првом српском фотографу Анастасу Јовановићу

Kрај ове године у Галерији Народног музеја у Врању обележен је отварањем изложбе фотографија, литографија и личних предмета Анастаса Јовановића, првог српског и европског фотографа, једне од најинтригантнијих личности модерне српске историје.

Изложба која је први пут приказана прошле године, поводом 200. годишњице рођења Анастаса Јовановића, стигла је и код нас. Од хиљаду и 500 фотографија, литографија и предмета овог уметника, избор који је пред публиком, направила је аутор Данијела Ванушић. На фотографијама које су изложене Анастас Јовановић бележио је значајне друштвене догађаје у време када се Србија ослобађала отоманске власти. Захваљујући његовој упорности и таленту остало је остало је вредно визуелно сведочанство о времена у коме је живео .

Кустос изложбе Исидора Савић истакла је да је Јовановић, као уметник који се школовао у Бечу, захваљујући блискости са  династијом Обреновић, овековечио све виђене личности друге половине 19.века.

Осмислио је прве вишемедијске свечаности, дизајнирао поштанске марке и медаље, визуелизовао и популаризовао српску историју.

Kустос изложбе Исидора Савић истакла је да се ради о јединственој личности. Анастас Јовановић је модерни еквивелант ренесансног "универзалног човека". Радознао, склон експерименту, у оно време користио је најсавременије медијске технологије и истраживао нове могућности визуелне уметности.

Остаће упамћен и по томе што је самостално израдио матрице писаних ћириличних слова чиме је омогућио штампање "Српског буквара". Изложба ће бити отворена у наредних месец дана.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 24 децембар 2018 15:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одржан састанак са организаторима такмичења „Србија у ритму Европе” - Радио Телевизија Врање https://t.co/WwZ4rT8nAm via @tripplesworld
Мере заштите од пожара - Радио Телевизија Врање https://t.co/na9GEOHrDm via @tripplesworld
Стојменовић: Руска црква у Кривој Феји биће посвећена руским војницима који су пре 100 година направили пут Врањска… https://t.co/C3dymVlTRm
Follow RTV Vranje on Twitter