Промовисани мемоари архимандрита Јована Радосављевића

У Епархији врањској промовисани си мемоари архимандрита Јована Радосављевића, који живи 80 година у монаштву Српске православне цркве. Ово дело вредан је документ о једном времену, али и  духовницима  који су му били учитељи.

Архимандрит, професор, писац и летописац, Јован Радосављевић,најстарији је монах српске православне цркве. Ученик је владике Николаја Велимировића који је утицао на његово монашко усмерење.Од 1948. до 1955. године боравио је у средњовековном манастиру Рача, заједно са монахом Павлом, будућим српским Патријархом. Завршио је Богословију, а потом и Богословски факултет и постдипломске студије у Атини. Извесно време био је професор у Призренској богословији. Познавао је оца Јустина Поповића који је на њега извршио снажан духовни утицај.

Владика врањски Пахомије истакао је да је отац Јован најомиљенији монах српске православне цркве. Суштина његовог живота је поштовање реда и црквеног поретка. Као изванредан познавалац историје СПЦ и сведок драматичних деценија духовног и народног живота, архимандрит Јован оставио је бројна дела, а данас је посебно цењен као духовник, аскета и ревносни богослужитељ и молитвеник.

Од 1993. године  постаје члан епархије врањске. У мемоарима је описао свој живот са посебним освртом на монаштво.

Проф. др Сунчица Денић Михаиловић истакла је да  је овим делом оставио иза себе потврду да је благодатан где год је живео, да је сачувао знатижељу детета,благу нарав, а писању мемоара допринела су поетско надахнуће и приповедачки дар.

На промоцији су говорили и духовници манастира Ковиљ и Призренске богословије. Архимандрит Јован Радосављевић до сада је објавио 50 књига. Од 1993. године стално живи у епархији врањској, у манастиру Свети Стефан.  

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 24 децембар 2018 15:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Глумица Жетица Дејановић премијером обележава две деценије рада - Радио Телевизија Врање https://t.co/QCSdAbtpwa via @tripplesworld
Рано поврће-папрено - Радио Телевизија Врање https://t.co/Jnko3iEbmD via @tripplesworld
Права мањина унапређују развој друштва - Радио Телевизија Врање https://t.co/1owSCIr1Ts via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter