Промовисан зборник о јужним српским крајевима у 19. и 20. веку

У Галерији Народног музеја промовисан је тематски зборник радова под називом „Јужни српски  крајеви у 19. и 20. веку друштвено-економски и политички аспект“. Радови у зборнику настали су на прошлогодишњем  научном скупу који је организован у Врању поводом  обележавања 140. годишњице ослобођења града од Турака.

О овој теми на скупу су, поред осталих говорили епископ врањски Пахомије и  доктор Иван Бецић са Института за српску културу у Лепосавићу. Подсетили су да је овај зборник од истакнутог националног значаја, јер се појављује у тренутку када Српска православна црква обележава 800 година аутокефалности. Управо овај зборник  подсећа на документа која говоре о историјским поставкама наше државности и самосталности Српске православне цркве.

На то су подсетили и професор доктор Драга Мастиловић, ректор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и доцент доктор Дејан Антић са Филозофског факултета у Нишу.

Проф. др Драга Мастиловић осврнуо се у излагању на историјске околности које су довеле до егзодуса српског живља са простора садашње Федерације Босне и Херцеговине и Хрватске.

Зборник садржи 30 радова из области историје, правних наука, социологије, економије. Сви се односе на подручје Косова и Метохије и југа централне Србије.

Доцент др Дејан Антић оценио је да се и сада поставља питање државних граница наше земље, да има покушаја откидања и растакања наше државе и да су оваквим зборником покушали да са  научне стране  покажу и докажу где су и зашто границе српске државе.   

Зборник је издао Народни музеј Врање.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 31 јануар 2019 13:54

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter