Брига о матерњем језику обавеза свих нас

Међународни дан матерњег језика обележава се са поруком да је очување једног језика очување народа. У свету око 12 милиона људи говори српски језик, а у Србији живи више од 30 националних мањина које говоре исто толико језика.

Матерњи језик је део културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости и разумевања. Брига о језику је брига о властитом идентитету народа.

''Очување српског језика важно је за опстанак српског народа. Најважније је да чувамо идентитет, свој језик и писмо. Важно је зато што језик представља једну нацију и то је оно што чини један народ, он је обележје и народа и државе. Треба да чувамо језик због нас самих и због адекватног образовања и васпитање деце'', кажу студенти Педагошког факултета.

На очувању језика мора се радити системски и континуирано.

''Језик није само питање лингвиста, питање оних који се баве изучавањем језика, језик је лице човека, народа, лице државе, њен идентитет. Кад смо ми као мала земља и као мали народ у питању, ми имамо богат језик, много дијалеката, дугу традицију и јако је битно да радимо на очувању језика, дакле имамо много више одговорности према језику, него многи народи у окружењу. Сви ти дијалекти који су познати, мање познати, као што ми у Врању јесмо слика овога говора, су потврда старине и богатства. Језик нам је дубоко и жестоко угрожен, да не говорим о писму, али језик нарочито'', рекла је проф. др Сунчица Денић Михаиловић.

Употреба матерњег језика једно је од основних људских права. Језик је најмоћније средство комуникације и значајан елемент националног идентитета, који ваља неговати и брижно чувати.

''Језик се чува и добром мишљу и другачијим ставом, од појединца до широке масе, језик би требало да буде у првом плану, код нас нарочито. Очување језика је као очување душе, очување чистоте, онога што би требало да носимо", додала је професорка Денић.

Међународни дан матерњег језика установио је Унеско и у свету се обележава од 1999. године са циљем да се промовишу језичка и културна разноликост, као и вишејезичност.

''У свету се говори око 7 хиљада језика, а према прогнозама лингвиста до краја 21. века више од половине, чак и до две трећине ће одумрети. Стручњаци кажу да се сваке две недеље угаси по један језик. Основно за преживљавање језика је да се преноси деци, да има институционалну подршку, своје писмо, да се негује у школама, медијима. У свету око 12 милиона људи говори српски језик, а у Србији живи више од 30 националних мањина које говоре исто толико језика.''

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 фебруар 2019 14:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Дан словенске писмености - Радио Телевизија Врање https://t.co/N0ZFc0Tm1l via @tripplesworld
Матуранти прославили последњи дан у Гимназији - Радио Телевизија Врање https://t.co/SKSsSUinPZ via @tripplesworld
Спилит: Радници очајни - Радио Телевизија Врање https://t.co/lGei2p011t via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter