Живот на Голом отоку из угла Вуксана Кнежевића

У Галерији Народног музеја у Врању промовисана је трилогија “Острво монструм“ Вуксана Kнежевића, некадашњег логораша на Голом отоку. Kњига обухвата период његовог искуства у једином логору у послератној Европи и даје ширу слику једног времена у коме су прогањани Титови неистомишљеници. Kњига је објављена у издању Завода за уџбенике, Службеног гласника и Народне библиотеке у Зрењанину, где Kнежевић живи. О делу су говорили представници издавача Драгољуб Kојчић и Милан Бјелогрлић, као и доктор Дејан Антић, доцент Филозофског факултета у Нишу. Трилогија „Острво монструм“ обухвата искуство које је Кнежевић преживео у својим логорашким данима и као обележени унутрашњу непријатељ, много година и деценија касније.

Аутор трилогије Вуксан Кнежевић рекао је да се на Голом отоку радило о убијању душе у човеку. Неистомишљеници новоустановљеног комунистичког поретка  били су искључени из друштвеног живота. Тито је спроводио негативну селекцију људи из Србије. Ниједан џелат ни управник логора до сада није позван чак ни на изјашњење о томе. 

Током вечери било је речи о историјском контексту стварања логора и селекцији људи који су довођени на Голи оток. 

Доцент доктор Дејан Антић изнео је податак да је од 1948. до 1952. године, 170 хиљада људи ухапшено, а део њих завршио на Голом отоку. Кроз ово мучилиште за 40 година прошло је 50 хиљада затвореника, а умрло је њих осам хиљада.

На промоцији су говорили и представници издавача напомињући колико је важно да се осветли овај део историје.

Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике рекао је да књига говори о личном осећају пакла Вуксана Кнежевића, а колико је тек породица које су уништене због изопштености својих чланова - логораша.

Милан Бјелогрлић, директор Народне библиотеке у Зрењанину напоменуо је да нам ова књига говори о самопоштовању и поручује да се не смемо у име било какве идеологије одрицати националне историје.

Голи оток коначно је као радни логор за политичке затворенике затворен 1956., а као затвор за теже криминалце 1988. године.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 24 април 2019 14:51

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Амерички амбасадор први пут у посети Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/y5Yd0rVVYb via @tripplesworld
Град Врање jе сврстан у ред градова са бољим квалитетом ваздуха - Радио Телевизија Врање https://t.co/ld0Auh0Wtw via @tripplesworld
Једини је становник у свом селу, па зиму проводи у Прихватилишту - Радио Телевизија Врање https://t.co/8RNH3NzFzx via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter