Отворена изложба ''Слике и цртежи''

Изложба "Цртежи и слике" академског сликара Драгана Стојановића Шутила отворена је у Галерији Народног музеја. Поставка се састоји од уља на платну на којима су углавном приказани мотиви старог Врања, кућа и капија и цртежа сличних мотива, али и портрета и мртве природе. Циклус од 23 уља на платну и преко 50 цртежа распоређених у двадесетак паспартуа приказују стваралачки опус академског сликара Драгана Стојановића Шутила од студентских дана па до данас. Овај уметник није се много мењао по избору мотива, колориту и композиционим решењима.

''Цртежи су рађени од академије па све до данашњег дана, уља на платну су знатно новијег датума, од '17. године па до данас. На цртежима могу да се виде портрети, фигуре у простору, мртва природа, мотиви. Од мотива старе куће, то је оно што је карактеристично за наш крај, бунари, капије, стари зидови и слично. Уља на платну састоје се од мотива и мртвих природа'', изјавио је Драган Стојановић Шутил, сликар.

Већина цртежа изложена је први пут, било да се ради о цртежу као финалном делу или као скици.

''Оно што је битно за наш нараштај, за децу која треба да конкуришу на академијама, средњим уметничким школама, архитектури, због њих сам највише ово приредио, а уља на платну су више мамац, јер наши људи више воле ''шарене'' слике него цртеже, те има за свакога по нешто. Највише бих волео да дођу деца и да погледају цртеже, који су највише њима намењени'', истакао је Драган Стојановић Шутил, сликар.

''Слике и цртежи које аутор излаже носе у себи његову дубоку повезаност са поднебљем у коме је поникао, у коме живи и ствара, као вечити и неуморни чувар данас несталих делова града и времена коме су припадали" записала је у рецензији Мирјана Јовановић.

''Нагласак у његовом стваралаштву је, без обзира на мотив, на призорима којима прети заборав. Слике и цртежи које излаже носе у себи његову дубоку повезаност са поднебљем у коме је поникао, живи и ствара као вечити и неуморни чувар данас несталих делова града и времена коме су припадали'', изјавила је Мирјана Јовановић, кустос Галерије Народног музеја.

Ово је девети пут да Драган Стојановић Шутил излаже у свом родном граду. Излагао је и у Београду, Приштини и Владичином Хану. Учествовао је и на много заједничких изложби. Наставник је у пензији ОШ ''Доситеј Обрадовић.''

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 09 мај 2019 14:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter