Одштампајте ову страницу

Ноћ музеја и у Врању

Врање је један од 46 градова у Србији у коме се до 19. маја одржава манифестација ''Музеји за 10''. Ове године слоган манифестације је ''Музеји као средишта културе: будућност традиције'' и одржава се под покровитељством Министарства културе и информисања.

С обзиром да се у згради селамлука, где је смештен врањски Народни музеј, ради прва фаза нове сталне поставке, коју финансира Министарство културе, музеј у току манифестације неће бити отворен за посетиоце, али ће они моћи да погледају поставке у Музеј кући Боре Станковића и Галерији Народног музеја.

''Прва изложба која је најавила почетак ове манифестације и која траје све време је изложба Драгана Стојановића Шутила, нашег познатог сликара. Припремили смо и једно изненађење, монографију Зорана Стошића Врањског, коју смо дуго спремали, ево напокон смо је урадили, одштампали и припремили за ову манифестацију'', изјавио је Саша Стаменковић, директор Народног музеја у Врању.

Биће постављена и изложба слика из поклон - легата Зорана Стошића Врањског, сликара из Сомбора који је даривао преко 500 слика Народном музеју у Врању. 16. маја са почетком у 19 и 30 у Галерији Народног музеја биће промовисана монографија ''У пространству слике'' Зорана Стошића Врањског, аутора Саве Степанова из Новог Сада.

''Монографију су подржали Град Врање и Град Сомбор, заједничким снагама, издавачи су Народни музеј у Врању и градски музеј Сомбор, тако да очекујемо госте из Сомбора, биће њихов градски већник за културу Немања Сарач, директор музеја у Сомбору Петар Мраковић и бивши директор и наш драги гост, познати Врањанац Бранимир Машуловић'', изјавио је Саша Стаменковић, директор Народног музеја у Врању.

Музеј кућа Боре Станковића и Галерија Народног музеја на Међународни дан музеја и у Европској ноћи музеја, 18. маја биће отворени до поноћи, а у недељу до 14 сати. Манифестација обухвата обележавање Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја. Свакога дана у току манифестације улаз је слободан.

 

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 мај 2019 14:31

Сродни чланци