Изложба поводом Међународног дана архива

Историјски архив ''31. јануар'' и Архив Југославије организовали су изложбу архивских докумената ''Престолонаследник Александар Карађорђевић и стварање југословенске државе'' поводом Међународног дана архива. Изложба је отворена у Галерији Народног музеја у Врању до 24. јуна.

Аутор изложбе ''Престолонаследник Александар Карађорђевић и стварање југословенске државе'' је Митар Тодоровић. Изложба садржи фотографије, историјске карте, телеграме, прокламације и декларације, меморандуме, заповести и службене забелешке, као и написе из тадашње српске и иностране штампе.

''Историјски архив ''31. јануар'' је и ове године, као што је то радио и ранијих година узео учешће у градској манифестацији ''Врањско културно лето.'' Уједно отварањем ове изложбе обележавамо и 9. јуни, Међународни дан архива'', рекао је Боривоје Манасијевић, директор Историјског архива.

''Прича о краљу Александру је прича о човеку који је сав био посвећен војсци и ратовима. Као што знате, учешће у Балканским ратовима је њега означило као будућег великог војсковођу. Чињеница је да је у Балканским ратовима Србија била окренута према југу, освајањем оних простора где је живео српски народ. Међутим, међународне околности, велике силе су утицали да се тада, 18. године, окрене тај правац српског померања према западу. Поставља се и питање да ли је српски народ који је истрошен у Балканским и Првом светском рату могао да покрије цео тај простор'', додао је Милан Терзић, директор Архива Југославије.

''Ситон Вотсон је давно зајаукао ''Не дај боже да се створи Југословенска држава, па да у њој православци буду одлучујући фактор. Нису били спремни никада да од Југославије једног дана Срби направе српско предузеће. Ако погледате Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске, не знам ко може доказати да то није енглеско предузеће, али Србима на Балкану може југословенска држава у којој ће Срби бити потчињени'', истакао је Митар Тодоровић, аутор изложбе.

''По мени је велика част за Врање и Врањанце, да  после Београда добију овако обимну  и садржајну изложбу везану за један врло занимљив друштвено – политички период везан за решавање националног питања Срба. Као што смо већ чули, на нама је да се што боље упознамо са овим периодом, како бисмо извукли поуке, јер се, чини ми се, Србија и данас, после сто година налази на једној важној раскрсници'', нагласио је Дејан Тричковић, председник Скупштине.

Изложба је отворена у Галерији Народног музеја у Врању до 24. јуна.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 10 јун 2019 16:19

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter