Књига ''Одрони душе'' Бошка Стаменковића угледала светлост дана

''Одрони душе'' назив је књиге Бошка Стаменковића која је недавно угледала светлост дана. О овом делу које је  објављено је у издању Удружења књижевника Врања, разговарали смо са аутором и уредником Жикицом Димитријевићем.

Књига ''Одрони душе'' је лирски роман, нектар пишчевих сећања на проведено детињство и младалаштво у селу Златокоп крај Врања, својеврсни омаж вољеном завичају, трајни споменик преточен у речи. Својом судбином, начином живљења и стеченим ауторитетом , аутор сведочи истинитост, уверљивост и проживљеност самог дела.

''Често сам размишљао о родном крају. Због велике чежње за завичајем у мени је почела да се рађа идеја како да на најбољи могући начин опишем свој завичај, Златокоп. То се десило у пролеће 1978. године када сам био студент четврте године На Факултету за физичку културу у Београду, и тада сам написао песму  ''Тамо је завичај''. Од нечега се морало поћи, учинио сам то песмом. Касније сам књигу употпунио  причама и тако је настала књига ''Одрони душе'', каже Бошко Стаменковић, аутор књиге.

 Жикица Димитријевић, познати врањски песник и уредник ове књиге о Бошковом делу каже да се књижевна моћ састоји у начину приповедања, у поетици, у дескрипцији, спајању етике и естетике у књижевном делу. У својој књизи, аутор успева све то.

''Мислим да је Бошко успео да својим описима покаже сву зрелост доброг писца. Само приповедање је спајање естетског и етичког, начин на који онн пише и примена дескриптивних метода је приметна код њега. Једноставност је у ствари и суштина књижевности а књижевност је савршенство. Са великим задовољством сам прихватао да будем и рецензент ове књиге и да напишем неколико редака о овом делу'', додаје Димитријевић.

Ово није прва књига Бошка Стаменковића. Аутор је више стручних и научних радова и књига. Живи у Златокопу и Београду, дружећи се са пријатељима и књигама.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter