Представљена осавремењена поставка у Музеј кући Боре Станковића

У склопу обележавања Дана града у кући Боре Станковића уз пригодан програм представљена је осавремењена стална поставка Спомен собе Музеj куће Боре Станковића. У циљу очувања комплекса Музеј куће Боре Станковића у протекле три године Народни музеј у Врању реализовао је низ пројеката уз подршку руководства града и ресорног Министарства културе. Један од њих је и осавремењивање сталне поставке Спомен собе Музеј куће Боре Станковића који је подржан са 715 хиљада динара.

''Захваљујући овим средствима Министарства културе, музеј је успео да на један савремени начин представи сталну поставку личних предмета нашег славног писца. Овим пројектом осавремењивања Спомен собе у којој су до сада биле изложене фотографије везане за позоришне представе посвећене делима Боре Станковића, као и прва издања објављена на двадесетак језика, као и сва дела носиоца награда традиционалне манифестације која се одржава 54 године, обогатиће се и туристичка понуда Врања. Презентацијом личних предмета, прибора за рад и других предмета којима желимо дочарати амбијент у коме је радио и спавао велики писац. Поставку чине оригинални експонати из етнологије, оригиналне фотографије, рукописи, тапије, преписке'', каже Саша Стаменковић, директор Народног музеја.

У претходном периоду урађена је санација Музеј куће, заустављено њено пропадање и урађена савремена поставка Спомен собе. Руководство Града подржало је све активности везане за очување овог културно-историјског споменика, истакао је Стаменковић.

''Реконструкција или обнова сталне поставке у кући Боре Станковића је потврда да руководство града Врања, јавна установа Народни музеј, који о суштини и брине о кући Боре Станковића, руководство ове установе и запослени много дају и себе и много улажу у чување онога што нам много значи, а значи нам историја, значи нам и култура и традиција пре свега. Лик и дело Боре Станковића су познати не само у Врању, него широм наше лепе земље и далеко ван њених граница'', каже Зорица Јовић, градска већница за културу.

Већница Јовић истакла је и несебичну подршку Владе и самог председника Александра Вучића. Она је најавила да је у плану реконструкција и Прибојчићеве куће чиме ће се створити један леп комплекс по коме ће Врање бити видљивије и заузети боље место на културној мапи србије.

На отварању осавремењене поставке директор Народне библиотеке у Врању, Зоран Најдић уручио је директору Музеја и примерак првог издања Коштане из 1902. чиме ће поставка бити употпуњена. У културно уметничком делу програма учествовали су глумац Драган Божа Марјановић, који је био и модератор програма и Бранимир Стошић Каце, вокални солиста.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 30 јануар 2020 15:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter