Промовисане две књиге Србе Ђорђевића

У склопу обележавања Дана града у кабареу позоришта представљене су две нове књиге аутора Србољуба Ђорђевића. Потпуковник у пензији до сада је издао три речника и три збирке песама. Врањанцима су представљене нова збирка поезије ''Ступаљка у кал'' и допуњено, четврто издање ''Врањског речовника'' аутора Србољуба Ђорђевића. Четврто издање ''речовника'' допуњено је са близу 800 речи у односу на прво и броји укупно 6300 речи на врањском дијалекту. У међувремену је аутор забележио још неке речи, па већ најављује и пето издање речника.

''Ето за пар месеци још 80 речи сам успео да пронађем. То су сада већ речи које ја проналазим сећајући се, баш је напорно да се вратим у детињство када сам слушао тај говор родитеља и дедова и баби и то је пре 60 година било. Исплива по нека реч и не да ми мира, некада устанем чак и ноћу да запишем, јер до ујутро је заборавим и мислим да има још простора за тако нешто. Неке су речи већ заборављене, не користе се, али добар део тога се користи и даље, и на крају крајева, српски језик не би могао да опстане, и то књижевни српски, без турских речи, јер колико ја знам између 6 и 8 хиљада турских речи се налази у српском књижевном језику'', каже Србољуб Ђорђевић, аутор.

Данашњи врањски дијалекат много се разликује од оног који је био заступљен пре 50 или 60 година. За исто толико година и овај данашњи можда ће бити неразумљив будућим генерацијама, каже Ђорђевић:

''Језик је жива ствар, ако има ко да га негује опстаје, рецимо овај стари врањски је остао у породицама где се заиста говори врањским језиком, а на жалост врањских породица правих је врло мало'', каже Србољуб Ђорђевић, аутор.

Осим ''Речовника'' промовисана је и ''Ступаљка у кал'', песмарица ''зберене песме'' која обухвата поезију из претходне три збирке песама, тридесетак песама на врањском дијалекту које су написане касније и тридесетак које датирају још из 1991. године када је Ђорђевић као официр радио у Приштини. Ова збирка укупно садржи близу 200 песама. Ђорђевић каже да је симболично дао овакав назив збирци, баш због промена које се дешавају у језику уопште, па и у врањском дијалекту.

''То је, значи, стопа у блату, да је у бетону била би дуготрајна, у блату је до прве следеће кише, тако да се трудим и надам да ће издржати пар година, можда неко ко буде то читао кроз 20 година неће разумети и рећи ће да је то на бугарском, елем, ја сам убацио у речовник и у збирку два знака, јер нисам могао да пишем више са апострофима'', каже Србољуб Ђорђевић, аутор.

О књигама је на промоцији говорила библиотекарка Мирјана Томашевић, док је песме читао глумац Драган Станковић, а модератор вечери је био Мирољуб Стојчић. Вече је употпунио наступ Слободана Јовановића Цобија.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 31 јануар 2020 14:46

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сутра почиње вакцинација становништва у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/JHd2UYhLcW via @tripplesworld https://t.co/8BVaadNcfY
Чак 191 млада особа почела да ради у оквиру програма Моја прва плата - Радио Телевизија Врање… https://t.co/Rwmlh0tUOC
Богојављенски крст окупан за 122 хиљаде динара - Радио Телевизија Врање https://t.co/8xQPANOdoq via @tripplesworld https://t.co/xNZb95R7uC
Follow RTV Vranje on Twitter