“Ако се пробудиш или као да је важно”, породична драма вечерас на „Јоакиму“

Kомедија "Женидба и удадба" Јована Стерије Поповића, у извођењу глумаца  Kњажевско-српског театра из Крагујевца, одиграна  je на сцени врањског позоришта, у оквиру фестивала "Јоаким Вујић". Публика је могла да осети горак укус комедије, која се заснива на браку из интереса, у условима крајње немаштине.

Црнохуморна комедија Стеријиног дела у режији Јане Маричић, добила је на актуелности данас - када су старосне границе за ступање у брак померене.

Редитељка Јана Маричић каже да је неко ново „читање Стерије“ у техничком смислу остало исто, језик којим актери говоре је исти, али је контекст у коме се комад одиграва осавремењен. У условима немаштине, где су одрасли људи још увек зависни од онемоћалих стараца, до удаје и женидбе долази из крајњег очаја и нужде.

Сцена, на којој у једном каучу спава цела породица, сликовито је стање једне несрећне заједнице која плута на граници живљења и преживљавања, у неком магловитом полусну.

Глумица Катарина Јанковић каже да је њена улога комплексна и одаје сав очај брака  из интереса, што се продубљује до гротеске.

Осмех је повремено успевао да се оцрта на  лицима  гледалаца, али са укусом горчине и муке, коју увек изазове нешто што се мора.

Публика је наградила глумце аплаузима на отвореној сцени.

Директор Књажевско-српског театра Милош Крстовић рекао је да са овом представом и у овој режији, први пут наступају у Врању и захвални су граду и врањском позоришту, што су у овим околностима успели да организују фестивала на тако високом нивоу.

Вечерас ће  глумци Народног позоришта Лесковац пред врањском публиком играти представу „Ако се пробудиш или као да је важно“, по тексту Исидоре Милосављевић, у режији Ненада Тодоровића. Представа се бави  интимном драмом једне, обичне грађанске породице у Србији, која може да се дефинише као драма са елементима трагедије.

Почетак је заказан за 20 сати.  

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 29 октобар 2020 16:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter