Одштампајте ову страницу

Представљамо вам роман „Кисеоник на резерви“ Наташе Илић

„Кисеоник на резерви“ је роман првенац Наташе Илић, која је инспирисана реалним и могућим животним причама, зачинила целу ствар елементима фикције, што је на крају резултирало једном фантастично љубавном причом.

Наташа Илић, рођена је Нишлијка, по струци биолог. Студирала је у Новом Саду и Београду, а своју сродну душу пронашла је у Врању. Са својим супругом и децом живи и ради у Нишу. Издала је своју прву књигу „Кисеоник на резерви“ и не планира да престане да пише. Њене приче које, како наводи, имају специфичне теме, моћи ћемо ускоро да читамо и на њеном блогу. Наташа, на пример, верује у науку и каже да једино ако бирамо да у нешто верујемо, можемо срећно и задовољно да живимо.

По речима ауторке, радња романа прати мушки и женски лик који почињу да живе раме уз раме са еколошком катастрофом и бивају приморани да прихвате чињеницу „Кисеоника је све мање, да ли је смак света близу?“ По први пут у животу, почињу да доводе у питање своје дотадашње животе као и то како су их и колико квалитетно живели.

Са елементом фикције, теме као што су: усамљеност, страх, велике промене, долазе у фокус и читајући о свему томе на један другачији начин оживљавамо успаване делове свог ума. Ликови су са намером штуро приказани да би се створила визија универзалности и једнакости. Велика је истина да смо сви исти у очима природе и пред њеним страшним судом.

О свом роману, ауторка каже да је предност у томе што се чита без паузе и док не дођете до самог краја не испуштате га из руку. Као један од „page turner” романа, требало би да буде обавезно штиво у овом времену које тренутно тече и које алаво трошимо. Кроз животне приче ликова које су једноставне, долазимо до филозофије живљења. Преплићу се стварно и нестварно, сан и јава, страх и храброст. Ово је једна од оних прича када просто очајно желите да епилог има срећан крај.

У роману је вешто сакривено нешто истинито и изнад свега племенито, ако само почнемо да размишљамо о променама, она ће постати наш анђео чувар. Кренути од себе је кључна ставка, променити поглед на свет можете једино ако промените поглед у сопственом огледалу. Ауторка каже да би закључак приче био: решени да деламо можемо се просвестити и схватити које су то праве ствари које нам одузимају дах.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Сродни чланци